Eric Tastayre, Apifood (Frankrijk):

"We bevinden ons in een ware pruimen koopwedloop!"

Hoewel de abrikozen en perziken grotendeels door de voorjaarsvorst gespaard zijn gebleven, kan dat helaas niet gezegd worden van de pruimen: "De opbrengst is nog kleiner dan we dachten, de vorst was verwoestender dan vorig jaar", vertelt Eric Tastayre, bedrijfsleider bij Apifood. Dit gegeven is vooral voelbaar voor de Reine-Claude. "De vroegste rassen zijn het zwaarst getroffen. De Reine-Claude  heeft bijna 40% aan oogst verloren.

Hoge prijzen compenseren partijverlies niet
Deze beperkte partijen hebben geleid tot aanhoudende prijzen. "We proberen ons best te doen om een prijsstijging die voor consumenten te hoog zou zijn te beperken en tegelijk voor de telers de best mogelijke waarde te garanderen, de telers die al de gevolgen hebben ondervonden van een verminderde oogst. Een evenwicht dat niet altijd gemakkelijk te bereiken is. Helaas zullen deze hoge prijzen het door de vorst veroorzaakte partijverlies niet kunnen compenseren."

Een zwaar seizoen door een gebrek aan producten
Ondanks de huidige bijzondere economische context en de hoge prijzen, blijft de vraag naar pruimen groot. "We hebben het geluk dat de pruimen dit jaar een zeer goede kwaliteit hebben. Dankzij de vele zonuren heeft het fruit zich vol kunnen zuigen met suiker en blijven de pruimen lang goed. De hittegolf stimuleert bovendien de consumptie van zomerfruit. Bij beperkte hoeveelheden en een dergelijke kwaliteit is de vraag dus groot. En om producten te kunnen vinden die daaraan voldoen, bevinden we ons in een ware koopwedloop!"

Hebben late rassen minder impact?
De komende dagen maakt Apifood zich op om het hart van het seizoen in te gaan. "We zijn voor een aantal rassen ongeveer tien dagen eerder dan gepland begonnen met oogsten en nu pas begint dat oogsten een beetje tot rust te komen. We wachten eerst af welke rassen er uit de boomgaarden zullen komen vóór we verdergaan met de volgende rassen. We hopen dat de opbrengst van de Tc Sun iets groter zal zijn dan verwacht en voor de Grenadine ziet het er inderdaad naar uit dat er iets grotere partijen zullen zijn. Zolang het fruit niet in kratten zit, is het echter moeilijk om een nauwkeurige beoordeling te geven. In ieder geval zal het seizoen waarschijnlijk korter zijn door dit gebrek aan partijen."

Ondanks de situatie wil Eric positief blijven. "We zijn er nog en we zullen er volgend jaar ook nog zijn! Gelukkig is er ons nieuwe pakhuis in Moissac, dat op het juiste moment is gekomen. Dankzij dit pakstation kunnen we wat meer producten krijgen door het fruit rechtstreeks van de telers te ontvangen en te verzenden. Onder de hittegolf hebben we natuurlijk ook te lijden, maar we doen het goed in vergelijking met andere regio's die veel zwaardere besproeiingsbeperkingen hebben dan wij.

Voor meer informatie:
Eric Tastayre
Apifood
Marché Gare
82030 Montauban, Frankrijk
Tel.: +33 6 07 59 03 75
eric@apifood.com 
apifood.com   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven