10% minder citrus verwacht komend seizoen in Valencia

Telersvereniging Ava-Asaja verwacht op basis van een rondvraag bij telers in de Valenciaanse gemeenschap dat de oogst van mandarijnen en sinaasappelen in 2022/2023 met ongeveer 10% zal dalen ten opzichte van vorig seizoen. Daarbij moet opgemerkt dat de opbrengst van vorig seizoen al lager was dan het gemiddelde van het afgelopen decennium.

De belangrijkste oorzaak van deze nieuwe krimp zijn de ongunstige weersomstandigheden in de lente, met name aanhoudende regen, koudegolven en plotselinge temperatuurschommelingen, die de bloei en vruchtzetting hebben verstoord.

De raming van Ava-Asaja wijst op een vergelijkbare afname in zowel sinaasappelen als mandarijnen en vrijwel alle andere citrusrassen. Er wordt een totale opbrengst van bijna drie miljoen ton verwacht.

"We zullen voldoende product hebben om de internationale markten te bevoorraden, maar om de activiteit van onze telers rendabel te houden, zullen we de prijzen moeten verhogen", zegt Cristóbal Aguado, voorzitter van de telersvereniging. "Na het rampzalige voorbije seizoen, vooral wat sinaasappel betreft, zitten we meer dan ooit om een eerlijke prijs verlegen. Want nog eens een jaartje als het voorbije seizoen kan betekenen dat veel telers er de brui aan geven, met alle economische, sociale en ecologische gevolgen van dien. Een groene oase die niet in vlammen opgaat, is de beste garantie om de klimaatverandering tegen te gaan, zowel in Spanje als in Midden-Europa, waar het effect van aan hun lot overgelaten velden al voelbaar wordt."

Ava-Asaja dringt er bij zowel de overheid als de sector als geheel op aan om serieus, professioneel en transparant te werken om telersprijzen te garanderen die enerzijds de productiedaling en anderzijds de kostenstijging compenseren. De telersorganisatie raamt op basis van gegevens van het Valenciaanse Instituut voor Landbouwonderzoek (Ivia) en het ministerie van Landbouw dat de teelt- en productiekosten in de citrusteelt de voorbije twee seizoenen met minstens 40% zijn gestegen, met hogere kosten voor onder meer elektriciteit, brandstof, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. De gemiddelde productiekost bedraagt ongeveer € 0,32 per kilo voor Navelina-sinaasappelen en € 0,39 per kilo voor vroege clementinerassen. Afzet onder deze bedragen is dus verlieslatend en daarbij komt nog dat de oogst lager zal uitvallen.

Voor meer informatie: 
Ava-Asaja
Tel: +34 963 804 606 (Spanje)
info@avaasaja.org
www.avaasaja.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven