Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Citrus op de agenda bij ontmoeting tussen president van Zuid-Afrika en Charles Michel

President Cyril Ramaphosa van Zuid-Afrika is verheugd over "de toezegging om de huidige, dringende handelskwesties op te lossen, met name aangaande de export van citrus van Zuid-Afrika naar de EU". Dit werd gemeld na een bilaterale ontmoeting tussen hem en de voorzitter van de Raad van de Europese Unie, Charles Michel, gisteren in Pretoria.

President Cyril Ramaphosa, rechts, ontving de voorzitter van de Raad van de Europese Unie, Charles Michel, op 19 juli. (foto: GCIS)

Van verschillende kanten waren oproepen gedaan aan de Zuid-Afrikaanse president om in te grijpen in de kwestie van de zogenaamde "zwevende zendingen" sinaasappelen die naar de EU werden verscheept. Deze zouden aankomen op 14 juli, de begindatum van het nieuwe sinaasappelprotocol. De Zuid-Afrikaanse citrussector wil zo'n 2.000 containers met sinaasappelen redden, met een geschatte waarde van meer dan R600 miljoen (€34,4 miljoen).

"President Ramaphosa steunt verdere besprekingen die op ministerieel niveau moeten worden gevoerd, om een oplossing te vinden die duurzame handel in de citrus mogelijk maakt", meldde een woordvoerder van de president. De Europese Unie is de grootste handelspartner van Zuid-Afrika.

Volgens de woordvoerder is de totale handel sinds de goedkeuring van de Trade, Development and Cooperation Agreement (TDCA) in 2004 gegroeid van R150 miljard (€8,6 miljard) in 2000 naar R843 miljard (€48,3 miljard) in 2021.

De Zuid-Afrikaanse uitvoer naar de EU is gestegen van R64 miljard (€3,6 miljard euro) in 2000 naar R482 miljard (€27,6 miljard) in 2021, grotendeels als gevolg van de Zuid-Afrikaanse fruitexport.

De afgelopen twee decennia zijn nieuwe markten, met name in het Verre Oosten en in Afrika zelf, toegankelijk geworden voor Zuid-Afrikaans fruit, waardoor het land voor de export van bepaalde soorten fruit minder afhankelijk is geworden van Europa.

Publicatiedatum: