Edvin Kokojev, Augma Lithuania:

"Citrus uit Zuid-Afrika, Egypte, Marokko en Argentinië zeer gewild in de Baltische staten"

Litouwen en andere Baltische staten voelen de druk van de inflatie door hogere brandstof-, voedsel- en consumptiegoederenprijzen, maar er is nog steeds vraag naar geïmporteerde groenten en fruit van betere kwaliteit, als de prijs maar redelijk is. "Vooral citrus uit Zuid-Afrika, Egypte, Marokko en Argentinië zijn erg in trek", aldus Edvin Kokojev, commercieel inkoper bij Augma, een importeur van verse groenten en fruit in de Baltische staten.

"Litouwen heeft de hoogste inflatie in vergelijking met andere Baltische staten. We zien dat de prijzen van levensmiddelen, brandstof en consumptiegoederen sterk stijgen. We weten dat veel mensen hier erg prijsgevoelig zijn. Zodra de prijs van een product stijgt, daalt de vraag. Dat geldt vooral voor exotisch fruit. De prijs is rechtstreeks van invloed op de volumes. Zelfs tijdens de seizoenswissel van het ene toeleverende land naar het andere. Wanneer het aanbod van citrus uit Egypte, die tegen lagere kosten naar Zuid-Afrika verschepen, verandert, zien we een enorme daling van de verkoop omdat de mensen door de prijs worden beïnvloed. Het kost tijd om het volume weer op peil te krijgen. We kunnen niet dezelfde prijs krijgen voor de producten die we uit Argentinië en Zuid-Afrika importeren, vergeleken met die uit Egypte omdat de kosten en het vervoer heel verschillend zijn. Dat heeft ook gevolgen voor de consument."

"De mensen hier zijn erg gefocust op kwaliteit; het is erg belangrijk voor hen. In Litouwen hebben we veel supermarkten, wat betekent dat mensen bereid zijn om 2-3 keer per week een paar winkels te bezoeken en van winkel naar winkel te gaan op zoek naar het mooiste, meest verse maar ook voordeligste en best geprijsde product. Daarom is het voor ons belangrijk om de beste kwaliteit te presenteren," legt Kokojev uit.

Augma, eigenaar van de grootste bananenrijperij in de Baltische staten, importeert al bijna 30 jaar fruit en groenten naar Litouwen en de Baltische staten. Zij leveren aan alle plaatselijke supermarkten en kleinere winkels, alsook aan restaurants. Daarnaast heeft de importeur vijf eigen winkels in Litouwen waar ze rechtstreeks aan de consument verkopen.

"We hebben vijf verschillende inkopers in ons bedrijf, waarbij elke inkoper verantwoordelijk is voor zijn eigen set producten. Mijn belangrijkste citrusimport hangt af van het land en het volume. Dit seizoen importeerden we meer dan 100 containers; ongeveer 2,000 ton citrus uit Egypte. We importeren uit Argentinië en momenteel ook uit Zuid-Afrika. We zijn ook op zoek naar exporteurs van verse limoenen uit Brazilië, het zou leuk zijn om direct te beginnen. Mijn collega's importeren druiven en kiwi's, terwijl wij veel avocado's importeren", zegt Kokojev.


Edvin Kokojev met een doos Zuid-Afrikaanse citrus

Hij zegt dat ze veel minder uit Spanje importeren vanwege de hogere brandstof- en transportkosten. "Vanwege de brandstofprijzen van het transport was het gewoon niet rendabel om veel uit Spanje te importeren. Het was goedkoper om citrus via Egypte te verschepen. Daarom is onze import uit Spanje dit jaar lager dan voorgaande jaren."

"De Baltische supermarkten zijn onze topmarkt. Ons doel is om producten van topkwaliteit te leveren, terwijl we toch de prijzen concurrerend houden. Daarom ben ik op zoek naar directe leveranciers uit Egypte, Marokko, Zuid-Afrika, Brazilië en Argentinië. Ik moet ons leveranciersbestand uitbreiden; vooral tijdens het kerstseizoen wil ik ons citrusprogramma opbouwen."

Voor meer informatie:
Edvin Kokojev
Augma
Tel: +37060205617
edvin.kokojev@augma.lt 
augma.lt  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven