Perensector op zoek naar positieve perspectieven

Wat betreft de vorm van het product en de wereldwijde handelsvolumes, lijken peren en avocado's behoorlijk op elkaar. Maar daar houdt de vergelijking dan ook meteen op. Terwijl de wereldwijde perenproductie bijna drie keer zo groot is als die van avocado's, lijken avocado's de X-factor te hebben, gezien de enorme groei in teelt en consumptie, media-aandacht en zelfs het aantal hits op Google. De wereldwijde perenmarkt stagneert eerder en perentelers staan voor meerdere uitdagingen, waaronder klimaatverandering, handentekort, kostenstijgingen en een gebrek aan enthousiasme bij de consument. Op het recente Interpera in Rotterdam besprak de internationale perensector hoe positief te blijven in zo'n uitdagende omgeving.

Veel nieuwe en bestaande uitdagingen
Ondanks de positieve vibe onder de deelnemers om elkaar na zo'n lange tijd weer te zien, hingen er donkere wolken boven de Interpera-bijeenkomst in Rotterdam. De perensector moet door turbulente tijden navigeren. Sommige uitdagingen bestaan al langer, zoals een stagnerende markt. Andere uitdagingen, waaronder torenhoge kosten, zijn de afgelopen twee jaar alleen maar erger geworden.

Hoge grondstofkosten, klimaatverandering en arbeid belangrijkste zorgen voor perentelers
Op teeltniveau vormen de stijgende kosten voor bijna alle grondstoffen, inclusief meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en diesel, enorme uitdagingen. Bovendien zijn de beschikbaarheid van arbeidskrachten en strengere eisen van overheid of retail op het vlak van gewasbeschermingsmiddelen belangrijke aandachtspunten, terwijl gewasbescherming nog belangrijker wordt nu klimaatverandering het risico op plagen en ziekten lijkt te vergroten. Op het Interpera-congres werd klimaatverandering door enkele sprekers genoemd als een van de oorzaken van de forse daling van de Italiaanse perenoogst. Uit een Rabobank-onderzoek van vorig jaar naar de Nederlandse peren- en appelsector blijkt dat de gemiddelde winstgevendheid van de teelt in regio's met een tekort aan irrigatiewater aanzienlijk lager is dan die in regio's met voldoende water. Irrigatiewater is essentieel om het hoofd te bieden aan weersomstandigheden zoals late voorjaarsvorst en droogte.

Peren zijn slow food in termen van marktgroei
Voor importeurs, exporteurs en verkopers van peren belemmeren de torenhoge kosten van vracht, kartons en vele andere benodigdheden de handel. Daarom waren verschillende experts die op Interpera spraken, waaronder de expert van de Rabobank, van mening dat de internationale handel dit en volgend jaar waarschijnlijk verder zal afnemen. De wereldwijde teelt, consumptie en handel van peren verkeert al jaren in een fase van stagnatie (zie figuur 1). Grote markten, waaronder de EU, Rusland, Brazilië en de VS, laten een dalende import zien (zie figuren 2 en 3). De enige uitzondering is Indonesië, waar de import van peren, voornamelijk afkomstig uit China, aanzienlijk is toegenomen.

Binnen de stagnerende EU-markt wonnen Nederland en België marktaandeel door te profiteren van de afnemende perenteelt in Italië. Voor exporteurs op het zuidelijk halfrond zullen de vooruitzichten op de Europese markt verslechteren, gezien de hoge logistieke kosten en het beperkte enthousiasme bij de Europese consument. Het huidige inflatieklimaat kan de belangstelling van de consument verder naar beneden halen, hoewel het nog niet duidelijk is welk effect een krapper consumentenbudget zal hebben op de perenconsumptie. Een van de Italiaanse sprekers beweerde dat Italiaanse peren een stevige schare fans hebben onder consumenten, wiens vraag naar peren nauwelijks wordt beïnvloed door inkomens- of prijsveranderingen. Sommige van de onderzoekspapers beweren dat de perenconsumptie sterk wordt beïnvloed door de prijzen van concurrerend fruit. We weten dus gewoon niet wat het veilige antwoord is op de vraag wat er met de perenconsumptie gaat gebeuren in het huidige inflatoire economische klimaat.

Zorg voor een gezond perspectief
Zoals met veel ander fruit, zijn er genoeg goede verhalen te vertellen over peren, met name over hun gezondheidskenmerken en duurzaamheid. Maar de sector vertelt deze verhalen gewoon niet genoeg of niet op de juiste manier. Dat was een van de belangrijkste punten die werden aangehaald op Interpera. Een Ecochain-onderzoek toont aan dat de ecologische voetafdruk van lokaal geteelde peren extreem laag is in vergelijking met appelen en sinaasappelen. Een vertegenwoordiger van een supermarkt besprak de mogelijkheden voor het creëren van ‘nieuwe’ eetmomenten voor peren, zoals bij het ontbijt. Nieuwe, echt onderscheidende rassen kunnen ook voor meer buzz zorgen in de perencategorie. Andere initiatieven die door vertegenwoordigers van de perensector werden besproken, waren onder meer consolidering van het perenaanbod om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen, kwaliteitsverbetering en de introductie van merken.

Bron: Rabobank


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven