Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Het Europees seizoen voor Peruaanse druiven wordt steeds korter"

De piek van het Peruaanse druivenseizoen eindigde in februari. Momenteel is het laagseizoen. Er zijn het voorbije jaar goede volumes geplukt en ook de marktomstandigheden waren goed, met uitzondering van West-Europa.

"Aangezien het Californische seizoen vroeg gedaan was, kwam er een sterke vraag vanuit Noord-Amerika. Peruaanse druiven zijn groot en hebben een uitstekende houdbaarheid. Ze worden in de meeste markten als een hoogwaardig product beschouwd. Het seizoen in Europa voor Peruaanse druiven wordt steeds kleiner naarmate lokale telers hun seizoen verlengen, maar ook Brazilië boekt vooruitgang met nieuwe en betere rassen. En ook al is de Braziliaanse kwaliteit iets minder dan de Peruaanse, ze hebben beslist lagere prijzen, al kan daar dit seizoen verandering in komen met de nieuwe vrachttarieven. Zuid-Afrika en Namibië zijn trager dan Peru op de kar van de nieuwe rassen gesprongen, maar ze zijn die schade aan het inhalen en ze hebben ook een valutavoordeel", vertelt Rob Cullum van Pacific Produce.

"De Britse markt is moeilijk omdat het punnets van 10x500g vraagt die erg duur zijn om te verzenden. Retailers in het VK hebben de prijzen de afgelopen 5 jaar laag gehouden. Naar mijn mening zijn de prijzen in het VK een tijdje te laag geweest met £ 1,50 of £ 2 (€ 1,75 – 2,35) per punnet. Druiven zijn duur om te telen en deze lage prijs heeft de kwaliteit van de druiven in het schap geen goed gedaan. En dat heeft dan weer z’n impact op de consumptie. De consument ziet alleen witte, rode of zwarte druiven en het prijskaartje. Hij of zij kijkt niet vaak naar het land van herkomst of het ras. Is het fruit van slechte kwaliteit, dan gaat de consument ervan uit dat alle druiven hetzelfde zullen zijn en duurt het lang voordat er opnieuw een punnet druiven in het winkelmandje ligt. Gezien de daling van de koopkracht van de huishoudens is het nu natuurlijk een moeilijk moment om te praten over betalen voor kwaliteit, maar uiteindelijk kunnen we er toch niet onderuit: kwaliteit heeft een prijs."

De teelt van Pacific Produce is aanzienlijk gegroeid, maar het aandeel dat naar het VK en Europa verladen wordt, is de afgelopen 2 jaar afgenomen.

Ook al blijven logistiek en verzendkosten een grote uitdaging, Rob zei dat ze eerder in het jaar aan al hun programma's voor Peruaanse druiven hebben kunnen voldoen. Sindsdien is de situatie wel verslechterd.

"Schepen slaan gewoon havens over en het duurt tien dagen langer voordat de goederen in de haven aankomen. Dit brengt extra kosten met zich mee voor de leverancier en leidt tot kwaliteitsproblemen voor de ontvanger. Naar mijn mening is de scheepvaart de enige sector die erin slaagt de tarieven te verdubbelen en tegelijkertijd de kwaliteit van de service te halveren, met recordwinsten als gevolg."

Voor meer informatie:
Robert Cullum
Pacific Produce
Tel: +44 (0) 1865877801 (VK)
rob@pacificproduce.co.uk    
www.pacificproduce.co.uk    

Publicatiedatum: