Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Pierre Lebrun: "Introductie nieuw transparant systeem in 2013"

Fiwap viert 20e verjaardag

Tholen - Op maandagavond 4 maart vierde Fiwap, de informatieve dienstverlener in de aardappelsector, haar 20e verjaardag en tevens werd de jaarlijkse algemene vergadering gehouden. Dit evenement vond plaats in Le Bois d'Arpes in Nijvel. Ruim 150 genodigden waren aanwezig om dit heuglijke feit te vieren.



Eerst was een aparte presentatie voor de leden van Fiwap, waarbij verslag werd gegeven van de activiteiten in 2012 en het actieprogramma voor 2013/2014 werd meegedeeld. Daarna konden genodigden het publieke deel bijwonen. Fiwap heeft zich altijd, zowel in het verleden, heden als in de toekomst, gefocust op een zo groot mogelijke transparantie van de statistische en economische informatie in de gehele keten. Dit blijkt uit de wekelijkse marktnoteringen, de teeltonderzoeken en publicaties van nuttige statistieken. Daarom is het thema transparantie gekozen tijdens de 20e Algemene vergadering van de Fiwap. In 2013 zal een nieuw systeem worden geïntroduceerd waardoor de informatie nog beter wordt gedeeld en daardoor nog sneller en transparanter wordt verspreid."


Pierre Lebrun, coördinator van Fiwap

Transparantie in de keten

Pierre Lebrun, coördinator van Fiwap, hield een presentatie over transparantie in de keten. "Alles wat wij als Fiwap doen, willen we nog helderder maken voor iedereen. Een belangrijk hoogtepunt in de laatste 20 jaar is dat mensen ons waarderen en de informatie, die wij delen, ook gebruiken en nuttig vinden. Wij verzamelen informatie van alle delen uit de keten van teler tot verwerker en zorgen dat deze gegevens worden gedeeld. Door de jaren heen komen we nu op een totaal van 350 leden. Daarnaast hebben we diverse informanten in de sector, die ons op de hoogte houden van actuele zaken en nieuwigheden."



Steeds scherper beeld

"Het was zeker niet makkelijk om onze organisatie te starten. We begonnen als kleine groep onderzoekers + telers + handelaren, die vonden dat er zeer te weinig economische en statistische informatie beschikbaar was. In het begin was het zoeken naar middelen en contacten om informatie te verzamelen en te verspreiden. Dit is langzamerhand gegroeid en we kregen een steeds scherper beeld van de ontwikkelingen in de keten: areaal, opbrengst, kwaliteit, productie, voorraad, import, export, verwerking, in België en de omringende landen via de NEPG. We maken ook een notering van de frietaardappel sinds 1994. Op technisch vlak nemen we ook deel aan specifieke R&D projecten. Dit gaat van rassen en teeltonderzoek tot bewaring. We organiseren ook 8 technische vergaderingen in een jaar. Dit vindt vaak plaats bij leden. Hier staat een probleem centraal en dit wordt met een hele groep vakmensen opgelost en gedeeld met andere telers en handelaren, die hier baat bij hebben."


Transparantie in de keten is een zeer actueel onderwerp en daarom was er ook een rondetafeldiscussie met MM. Thierry Holvoet (producent), José Berghman (handelaar) en Erwin Wuyts (Lutosa)
.

Nieuw systeem: Pommak

"Volledige transparantie wordt vaak beperkt door de vrijmarkt en daarnaast hebben bepaalde partijen, waar wij niet vanaf weten, wel invloed op de marktsituatie", geeft Pierre aan. "Daarom zijn we bezig met een nieuw systeem, waarbij we nog transparanter willen worden. Als er voldoende deelnemers zijn uit de gehele keten, kan dit zeker een succes worden. Het nieuwe transactiesysteem heet Pommak. Hierbij moeten leden informatie delen. Het is een samenwerking tussen Agrofront, Belgapom, Fiwap en PCA."



"Eerst is er een proefperiode van Pommak om de bugs eruit te halen en in september zal het officieel worden gepresenteerd. Transacties worden automatisch verzameld en verspreid op de vrije aardappelmarkt in België. Er is behoefte aan juiste, volledige en gecontroleerde informatie. Daarnaast zijn ook rassen, volumes, locaties en kwaliteit van belang. Dit systeem zal naast de bestaande indicatoren zoals noteringen en marktobservaties komen en is gericht op producenten, handelaren en industrie. Zij kunnen de transacties invoeren en valideren. Er heerst optimisme over de participatie van het nieuwe systeem. Dus we zien het positief tegemoet. Iedereen zal dan nog beter weten wat er gebeurt op de markt. De wekelijkse noteringen zullen niet verdwijnen, maar dit zal nog een extra representatieve en relevante toevoeging zijn zodat het beeld compleet is."


Het Fiwap-team: V.l.n.r.: Daniel Ryckmans, Pierre Lebrun (Coördinator Fiwap), Christophe Dumont de Chassart (Voorzitter Fiwap), Pierre Ver Eecke, Dominique Florins

Na de presentaties werd een quiz gehouden en feest gevierd. Genodigden konden genieten van diverse hapjes en drankjes. Meer foto's kun je hieronder zien.


Aardappelteler Grammen, Daniel Ryckmans en oud-voorzitter Marlier