Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
6de Aardappelcongres van Spanje

Spaanse aardappelsector bezorgd over toename import uit Egypte

Het zesde Congres over de Nieuwe Aardappel van Spanje, georganiseerd door brancheorganisaties Asociafruit en Fepex in samenwerking van het Andalusische ministerie van Landbouw en Gusto del Sur, het kwaliteitsvoedsellabel van de gewestelijke overheid, bracht op donderdag 25 april in Sevilla ongeveer 150 professionals uit de aardappelsector samen voor een analyse van het seizoensbegin en een debat over de huidige situatie en de toekomst van de sector.

Daniel Slegers, Álvaro Barrera en Benjamín Brull van Agrico; Jaume Sabé van Carpe Vitam; Juanjo Santamaría en María Jesús Mollá van Agrico; José Luis Benítez en Javier Boceta van Meijer Ibérica; Marco Martín van Pamaral


Magdalena Iturmendi, Sandra Cabrera en José Luis Guardiola van Meijer; Rodrigo de Bethaencourt van Hijolusa


Roberto Cadierno van Solis Produce en Antonio Curado van Dagrisur


Rafael López de Arbina van Udapa; Andrés Márquez Carrasco van Patatas Los Carrasco, en Miguel García van Udapa

De opening werd verzorgd door Marco Román, voorzitter van de aardappelafdeling van Asociafruit, en door José María Pozancos, directeur van Fepex. Nadat ze hadden verwezen naar het historische belang van Sevilla als de poort waarlangs de aardappel voor het eerst intrede deed in Europa, gaven ze het woord aan Alejandro Lorca Ruiz van het Spaanse ministerie van Landbouw die een analyse gaf van de evolutie van de teelt en consumptie van aardappelen in Spanje en Europa.


Marco Román en José María Pozancos bij de opening van het zesde Aardappelcongres van Spanje


Carlos Rosado en Ángel Ruiz van FMC, Marco Román van Asociafruit en José María Pozancos van Fepex

Nadat dieper was ingegaan op de kenmerken van de aardappelteeltverzekering door Juan Francisco Delgado en Pedro Vicente Martín van respectievelijk verzekeraars Agroseguro en Mapfre, presenteerde David Rubio van Certis Belchim een nieuw beschermingsmiddel voor de bestrijding van bodemziekten in de aardappelteelt.


Antonio Martín van Geotropic, David Rubio en José Bono van Certis Belchim, Ángel Torres van Yara en Ignacio Olmedo van Syngenta.


Juan Antonio Jiménez van Primaflor en José Luis Esposo


Marco Antonio Delgado van Finca El Gordillo, José María Romero van Abonos Viaguado, Antonio Martínez van Geotropic, en Ángel Torres van Yara

De aanwezige experts waren allen bezorgd over het gebrek aan toegestane gewasbeschermingsmiddelen, maar ook over de opmerkelijke toename van de Spaanse import van aardappelen uit Egypte. Cijfers van de douane geven aan dat in 2023 deze import 50.500 ton bedroeg, zes keer zoveel als de 8.000 ton van 2021 en 2022. Bovendien wordt verwacht dat deze hoeveelheden in 2024 een stijgende lijn zullen blijven tonen.


Manuel León Ariza, Juan Francisco Delgado en Juan Antonio Molina van Agroseguro


Juan Carlos Rodríguez van C+C Eanalítica, Carlos Rodríguez van Asociafruit, en Isidro Naranjo en Pedro Vicente van Mapfre


Fernando Rodríguez van Agrocontrol en Francisco Manuel Maestre van Proyecta


María José Sánchez, directeur van Fruit Attraction

Het zesde Aardappelcongres van Spanje diende ook als podium voor de presentatie van de komende editie van Fruit Attraction, waarvan de details en nieuwigheden werden onthuld door María José Sánchez, directeur van de beurs.

Het programma ging verder met een lezing over precisie-irrigatie in de aardappelteelt, verzorgd door Helena Cuartero Abengózar van Nelson Irrigation Corporation. José María Pozancos deed dan weer een grondige analyse van de uitdagingen van de tuinbouw- en de aardappelsector in het licht van de huidige regelgeving.


José María Pozancos

Gedurende de bijeenkomst werden ook twee rondetafelgesprekken gehouden, waarvan de eerste over de rol van de nieuwe aardappel in de schappen van de supermarkten, met de deelname van Isabel Amo van de Vereniging van Supermarkten van Castilla y León en Rubén López van supermarktketen Mercadona. Víctor Yuste, directeur van het Foro Interalimentario, trad op als moderator.

In het tweede rondetafelgesprek werd de duurzaamheid en de toekomst van de aardappelteelt besproken in het licht van het gebrek aan alternatieven in de strijd tegen ziekten en plagen, met bijzondere aandacht voor het pootgoed. De deelnemers waren José María Cobos en Rafael Sánchez van respectievelijk het Spaanse en Andalusische ministerie van Landbouw, Marco Román, voorzitter van de aardappelafdeling van Asociafruit, Javier Boceta, directeur van Meijer Ibérica, Yolanda Medina, van de interprofessionele vereniging Patata de Castilla y León, en Victoria de la Haza van Aepla, de Spaanse organisatie die de fabrikanten van gewasbeschermingsmiddelen vertegenwoordigt.

Het congres werd afgesloten door Manuel Gómez Galera van het Andalusische ministerie van Landbouw, die het evenement benoemde als een "zeer geslaagd ontmoetingspunt tussen de sector, de telers, de overheid, de verenigingen en de retail".

Publicatiedatum: