Marokko boekte record citrusoogst

De oogstramingen voor mandarijnen, sinaasappelen, citroenen en sinaasappelsap blijven ongewijzigd ten opzichte van het Annual Citrus Report van 9 december 2021. Marokko kende een recordoogst van citrus in 2021/22. De stijging van 12 procent ten opzichte van 2020/21 is te danken aan gunstige weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen en een toename van het areaal.

Handel
Experts hebben de ramingen van de citrusexport voor 2021/22 verhoogd op basis van de beschikbare handelsgegevens. In 2021/22 verscheepte Marokko een recordhoeveelheid van 110.500 ton citrus naar de Verenigde Staten, ongeveer 156 procent meer dan in 2020/21. De stijging is toe te schrijven aan de sterke vraag in de VS en de toenemende Marokkaanse investeringen in fruitverpakkingstechnologieën en infrastructuur voor koudebehandeling die nodig zijn om Marokkaans fruit naar de Verenigde Staten te verschepen. De Russische invasie in Oekraïne heeft de Marokkaanse citrusuitvoer naar Rusland niet verstoord; contacten in de sector verklaren dat het verzendseizoen al voor het conflict grotendeels was afgerond.

Marokkaanse exporteurs merken echter op dat er voor het volgende seizoen betalings- en verzendingsproblemen worden verwacht. Exporteurs in andere sectoren bevestigen deze bezorgdheid en merken op dat Marokkaanse financiële instellingen te zeer afkerig zijn van risico's om transacties met Rusland te verzekeren.

Andere knelpunten zijn de hoge vrachtkosten, die volgens exporteurs van citrus in 2021/22 met 150% zijn gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar.

Klik hier om het volledige verslag te lezen.

Bron: apps.fas.usda.gov


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven