Gijs van Herk: "Er hangt een prachtige kersenoogst"

10.000 bezoekers, waaronder 200 prinsessen op 10e Hoekse Waardse Kersenfeest

Tholen - Van Herk Fruit vierde afgelopen zaterdag haar jubileum met het 10e Hoekse Waardse Kersenfeest. "We hebben er twee jaar op moeten wachten, maar nu kon het eindelijk doorgaan. En het was fantastisch. Het kost altijd veel tijd en moeite, maar dat was het dubbel en dwars waard", blikt Gijs van Herk terug.

Naar schatting 10.000 bezoekers hebben het kersenfeest bezocht. Alleen al 2.000 fietsers kwamen naar de fruitteler, die op het feest de zelfgeteelde kersen, aardbeien en frambozen verkocht. Daarnaast waren er tal van activiteiten, zoals kersen spugen, schminken, een springkussen, roofvogels en een rondrit met de kersentrein door de boomgaard. Zo'n 35 kraampjes met lokale producten maakten het feest compleet.

"'s Ochtends regende het een beetje, maar dat mocht de pret niet drukken. Iedereen heeft een schitterende dag gehad", aldus Gijs. Vanwege het jubileum had Van Herk ook een speciale actie. Degene die de mooiste prinsessenjurk aan had maakte kans op een mooie prijs. Ruim 200 meisjes kwamen als prinses verkleed en werden op de foto gezet. Deze week zal de jury zich buigen over het resultaat. Ook de maker van de mooiste prinsessentekening krijgt nog een prijs uitgereikt.

De teler heeft dit jaar een mooie kersenoogst hangen. "We hebben luchtblazers en dat is met ons areaal van 4,5 tot 5 hectare kersen goed te doen, maar dit jaar hebben we ze nauwelijks ingezet. Het is wel een paar keer net onder nul geweest, maar net niet genoeg om actie te ondernemen tegen de vorst. Maar van de rassen als Burlat en Merchant hangen er voldoende en ze zijn ook nog eens van groot en goed van smaak."

Van Herk Fruit teelt achtereenvolgens de rassen Burlat, Merchant, Poidel, Vanda, Kordia, Regina en Tamara. "Mensen willen steeds meer donkere en hardere kersen, vandaar dat we Poisdel erbij hebben gezet. Die komen nu aardig in productie", vertelt Gijs. Het kersenseizoen trapte bij Van Herk Fruit af op 10 juni en duurt zo'n acht, negen weken.

De afzet vindt voor het overgrote deel plaats in de twee eigen winkels in Heinenoord en Mijnsheerenland, waar de kersen worden verkocht in een bakje van gerecycled karton. Aan bewaring van de kersen doet de teler niet. "We plukken de boomgaard leeg en dan stoppen we ook met de verkoop. Begin augustus is het klaar."

Voor meer informatie:
Gijs van Herk
Van Herk Fruit
Westdijk 54a
3274 KG Heinenoord
info@bestfresh.nl
www.vanherkfruit.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven