Blauwe bessenseizoen van start bij BelOrta

"Nederlander en Belg zijn best bereid iets meer te betalen voor lokaal product"

Tholen - Het Belgische blauwe bessenseizoen is ook bij BelOrta weer van start gegaan. "Door middel van teeltsystemen en rassenkeuze willen we blijvend inzetten op eigenschappen zoals de smaak, knapperige bite en een goede shelflife, zodat onze klanten van de 3de week van juni tot en met de 3de week van september Belgische blauwe bessen in het schap kunnen hebben", vertelt Miguel Demaeght van BelOrta. 

"Dit jaar zijn we zelfs een tiental dagen eerder in beeld verschenen. Nog niet iedereen is overgestapt naar het lokale product, maar de verkoop, van al het zachtfruit, is deze week stevig van start gegaan. Bovendien ontvangen we goede volumes op het moment, waardoor de prijzen op een correct niveau liggen. Als dat de rest van het seizoen zo blijft, zijn we tevreden."

"De kwaliteit is, ondanks het angstzweet veroorzaakt door de onverwachte vorst en de droge maand maart, ook goed", zo stelt Miguel. "We mogen zeker niet mopperen, maar we moeten waakzaam blijven. Vorig jaar hebben we gezien wat er in juli nog kan gebeuren. Vooralsnog hebben we echter een mooie aanloop en kunnen we zorgen voor een uitmuntende kwaliteit blauwe bessen in de schappen."

Belgisch label
De toename van de vraag naar Belgisch product is, volgens Miguel, wisselend. "Een mens leert snel, maar vergeet ook af en toe wat. Post-corona zien we dat een stukje van dat gewonnen aandeel weer ingeleverd wordt, maar we zitten nog stevig boven het niveau van voor de pandemie. Het nieuwe verhoogde aandeel blijkt een blijver te zijn. We zijn wel realistisch genoeg dat we daar al rekening mee hielden, alleen moet je je dan onderscheiden in kwaliteit om consumenten te laten kiezen voor Belgische blauwe bessen."

"De Nederlander en Belg zijn best bereid meer te betalen voor het eigen fruit", gaat de fruitspecialist verder. "Alleen is de vraag hoeveel meer dat is. Dat maakt elke consument voor zichzelf uit en in deze moeilijke economische tijden, is dat voor sommigen toch iets minder dan voorheen. Al met al blijven bessen een gezonde, betaalbare en bovenal lekkere snack, wat we moeten blijven benadrukken." Voor de consument die het lokale product zoekt, hebben BelOrta en Coöperatie Hoogstraten vorig jaar een gezamenlijk kwaliteitslabel voor blauwe bessen van Belgische bodem geïntroduceerd. "Dit label op de topseal geeft aan dat het product Belgisch en handgeplukt is, waardoor het duidelijk is voor hen dat ze kwaliteit en lokaal kopen."

Bio-blauwe bessen
Voor BelOrta wordt ook het aandeel biologische blauwe bessen elk jaar groter. "We zien ieder jaar de vraag naar bio-blauwe bessen stijgen en inmiddels hebben we hier ook weer hele grote volumes van mogen ontvangen. Het aandeel biologisch is dit jaar zo'n 20 procent van onze volledige blauwe bessenteelt, maar je moet ook aanzienlijke volumes hebben om iets te kunnen betekenen. Bovendien hebben we hier ook speciale, goed herkenbare bio-topseals voor ontwikkeld, die al bij heel wat retailers in het schap liggen", besluit Miguel.

Voor meer informatie:
Miguel Demaeght
BelOrta
+32 (0)12 670 210 
miguel.demaeght@belorta.be       
www.belorta.be      


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven