Turkey Citrus Semi-annual (USDA)

Turkse citrusoogst plust, maar winstmarges gaan omlaag

De Turkse citrusoogst zal wegens goede weersomstandigheden naar verwachting groter blijken te zijn dan die van 2020/21, toen het veel warmer was. De oogst stijgt, maar telers zien hun winstmarges krimpen omdat de kosten voor grondstoffen, zoals brandstof en kunstmest, sneller stijgen dan de telersprijzen. Om verliezen te beperken, kozen sommige grapefruit-, sinaasappel- en mandarijnentelers ervoor om hun gewassen niet te oogsten. Met uitzondering van sinaasappelen, is het voorbije seizoen meer dan 50% van het Turkse citrus geëxporteerd.

Volgend seizoen zal de citrusoogst en -export waarschijnlijk afnemen vanwege het vriesweer dat de bloesems in maart van dit jaar beschadigde, zelfs in enkele boomgaarden waar windmachines werden ingezet.

Net als andere Turkse tuinbouwsectoren heeft de citrussector te maken met stijgende kosten voor brandstof, elektriciteit, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. De prijs van kunstmest is 350% hoger dan vorig jaar en diesel kost ondertussen 21,2 TL/liter (€ 1,18/liter), ongeveer 220% meer dan een jaar geleden. Citrustelers gebruiken voornamelijk diesel om windmachines aan te drijven die tijdens de koude maanden warme lucht in de boomgaarden laten circuleren om vorstschade te voorkomen.

Klik hier om het volledige rapport te lezen.

Bron: apps.fas.usda.gov


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven