"Hongaarse steenfruitseizoen ziet er goed uit"

Het Hongaarse steenfruitseizoen komt nu geleidelijk op gang. Een week geleden werden op de groothandelsmarkt Wenen de eerste Hongaarse kersen van het seizoen verkocht, en ook abrikozen zijn al verkrijgbaar. "De voortekenen zien er allemaal goed uit. Vergeleken bij het zwakke vorige jaar 2021, waarin we met enorme vorstschade en kwaliteitsproblemen te kampen hadden, zouden de oogst en kwaliteit dit jaar volgens de huidige informatie duidelijk beter moeten zijn", beschrijft Sandór Makai (rechts op de foto), directeur van Makai Frucht en steenfruithandelaar op de groothandelsmarkt in Wenen.

De netto-opbrengst per kersenboom is weliswaar niet enorm groot, maar daarvoor in de plaats is er volgens Sandór wel sprake van een relatief hoog aandeel aan grote kersen, die juist in de export zeer gewild zijn. "Dankzij een optimale vruchtkwaliteit en kalibratie zijn de uitvalpercentages onder de streep duidelijk geringer dan in andere jaren, waardoor we op hoge netto-opbrengsten rekenen."

Gebrek aan koopkracht, stijgende inflatie
De fruitgroothandelaar biedt momenteel nog uitsluitend vroege kersen aan, maar vanaf volgende week komen de eerste hoofdrassen Kordia en Regina in de handel. Ondanks de goede voortekenen zullen de komende weken doorslaggevend zijn voor het verdere seizoensverloop, vervolgt Sandór. "Lichte neerslag heeft over het algemeen geen grote gevolgen voor onze steenfruitplantages, bij hagel of hevige regenval kan het echter problematisch worden."

Ondanks de ronduit goede oogstprognoses bij zowel de abrikozen als bij de kersen kan de verkoopsituatie eerder als lastig worden omschreven. Sandór: "De koopkracht ontbreekt bij een snel stijgende inflatie. Op de groothandelsmarkt Wenen is er momenteel weinig te beleven, omdat de gespecialiseerde retail snel aan betekenis heeft verloren. In plaats daarvan wordt er meer in de conventionele supermarkten gekocht. Gelukkig wordt een deel van ons aanbod ook via dit afzetkanaal, zij het via tussenhandelaren, verkocht."

Hongaarse kersen zijn over het algemeen tot eind juli verkrijgbaar, abrikozen afhankelijk van het weer en de kwaliteit tot half augustus. 

Afhankelijk van de kwaliteit en het formaat worden de vroege abrikozen voor 2,00-2,50 euro per kg en de kersen voor 3,00 tot 3,50 euro per kg verhandeld. "Hoe de prijzen zich in de loop van het seizoen zullen ontwikkelen valt momenteel moeilijk te voorspellen," zegt Sandór. "Dat hangt voor een deel ook van de Oostenrijkse steenfruitoogst af. De eerste Oostenrijkse abrikozen zullen binnenkort verkrijgbaar zijn, kersen zijn nu vooral in de directe verkoop te krijgen."

Harde concurrentie uit de Balkan
Op de sterk concurrerende steenfruitmarkt vormt Hongarije ook een directe concurrent van Spanje, Italië, Griekenland en de Balkanregio. "Servië neemt nu een hoge vlucht met een relatief goedkoop aanbod, maar ook de kwaliteit van het fruit is in de loop der jaren aanzienlijk beter geworden. Dit zullen wij dan ook steeds meer merken in de nabije toekomst, waarbij we altijd nog het voordeel hebben van de kortere transportafstanden naar de Oostenrijkse afzetmarkt." 


Vorstbescherming in de Hongaarse steenfruitteelt

Sandór ziet dat de Hongaarse fruitexporteurs het ook moeilijk hebben met de kostenstijgingen. "De klimaatverandering zorgt ervoor dat we noodgedwongen in beschermende maatregelen moeten investeren, zoals bijvoorbeeld verwarming en netten, om vorstschade te voorkomen. Dit jaar komen daar nog allemaal extra kosten bovenop, of het nu gaat om brandstof, verpakkingsmateriaal of iets anders. De vraag is in hoeverre deze extra kosten uiteindelijk doorberekend kunnen worden in de handelsprijs. Dat zal pas in het hoofdseizoen duidelijk worden", zegt Sandór tot slot.

Foto's: Makai Frucht

Voor meer informatie:
Makai Sándor
Makai Frucht Kft.
Laxenburger Str. 365.
AT-1230 Wien (Großmarkt), Oostenrijk
Tel.: +36 30 202 6416
makaisanyi@gmail.com  
www.makaifrucht.webtelek.hu    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven