Chili op zoek naar nieuwe exportmarkten voor citrus

De citrusteelt in Chili is de afgelopen tien seizoenen toegenomen. Citroenen en mandarijnen zijn een winstgevend alternatief geworden voor de telers van druiven en avocado's in de regio's Coquimbo, Valparaíso, Metropolitana en O'Higgins. De teelt van sinaasappelen blijft relevant, maar het areaal is niet toegenomen zoals voor citroenen en mandarijnen. De belangrijkste afzetmarkt voor Chileense citrus zijn de Verenigde Staten.

Chili is echter altijd op zoek naar diversificatie van zijn exportmarkten. In mei 2020 heeft Chili toegang gekregen tot de Chinese markt voor mandarijnen, citroenen, sinaasappelen en grapefruit. De Chileense uitvoer van citrus naar die markt neemt nog steeds toe, aangezien de rassen waar de Chinese markt om vraagt anders zijn dan die naar de Verenigde Staten worden verzonden.

Citroenareaal
Het in Chili aangeplante citroenareaal groeide van 5.911 ha in 2016/17 tot 8.038 ha in 2021/22. Omdat citroenen gevoelig zijn voor lage temperaturen en vorst, bevinden de citroentelers zich in de centrale en noordelijke regio's van Chili, waar de temperaturen hoger zijn, in vergelijking met de zuidelijke regio's. Bovendien planten de telers de citrusbomen strategisch op hellingen, waar het risico op vorst lager is dan in de vallei. Chili oogst citroenen in de zomermaanden tussen december en maart voor de binnenlandse markt en in de wintermaanden tussen juni en september voor de exportmarkt.

Klik hier om het volledige rapport te lezen.

Bron: USDA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven