Spaanse blauwe vijgenseizoen met 30% minder van start

Vorige week zijn alweer de eerste blauwe vijgen geplukt in het Spaanse Elche en Albatera.

"De oogst heeft vertraging opgelopen en de opbrengst ligt zo’n 30% lager door de vele regendagen in maart en april", zegt Susi Bonet van de verkoopafdeling van coöperatie Cambayas, de grootste Spaanse producent van blauwe vijgen, die geoogst worden in de vroege zomer, en vijgen, die in het tweede deel van zomer op de markt komen.

"Blauwe vijgen zijn moeilijker te telen dan vijgen. Onze streek is een van de weinige in Spanje waar ze goed gedijen", vertelt de verkoopverantwoordelijke.

De oogst verloopt volgens Susi Bonet traag, maar ook de vraag blijft wat uit. "We hebben minder fruit beschikbaar dit jaar en toch vliegt het de deur niet uit. De prijzen zijn hoger dan vorig jaar, maar dat betekent geenszins betere winstmarges. Op dit moment dekken ze gewoon de kostenstijging. Ook voor de consument is het niet gemakkelijk, want het fruit is duurder dan vorig seizoen", geeft ze aan.

De coöperatie verwacht dit jaar 300.000 kilo blauwe vijgen te oogsten en vanaf juli komen dan de eerste vijgen beschikbaar, waarvan een normale oogst wordt verwacht met zo'n 500.000 kilo.

"70% van onze volumes gaat momenteel naar de lokale markt, zowel naar de retail als de groothandelsmarkten. Hier in Spanje is de vraag veel hoger dan in de rest van Europa en stellen de prijzen ons in staat de productiekosten te dekken. Export brengt minder op, gezien de toegenomen transportkosten en de prijzen die in het buitenland worden geboden", besluit Susi Bonet.

Voor meer informatie:
Susi Bonet
Cambayas Coop.V
Tel: +34 966637588 (Spanje)
susi@cambayas.com
www.cambayas.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven