Javier Santana, Vivero Santana (Spanje):

"Zoete aardappeloogst kan tot 40% dalen ten opzichte van vorig jaar"

Het planten van zoete aardappelen in Spanje eindigt in juni en hoewel het nog vroeg is om de areaalcijfers te bepalen, wijst alles erop dat er dit seizoen door een combinatie van factoren minder hoeveelheden zullen worden geoogst in Spanje.

"We verwachten dat de Franse zoete aardappelopbrengst gelijk zal blijven. Sommige klanten van ons zullen hun areaal zelfs uitbreiden, maar in Spanje en Portugal, de grootste telers in Europa, wordt een aanzienlijke inkrimping van de oogst verwacht voor 2022/23", zegt Javier Santana van de Spaanse plantenkwekerij Vivero Santana.

"Vorig jaar was het aanbod groot en dat had een impact op de prijzen. De concurrentie van buiten de Europese Unie was moordend, en niet alleen uit Egypte. Er kwam ook import uit Zuid-Amerika en Zuid-Afrika die niet eens voldoet aan de eisen die aan ons in Europa worden gesteld. In die landen is arbeid bovendien veel goedkoper en hun product wordt in Europa op de markt gebracht tegen een prijs waarmee Spaanse of Portugese zoete aardappelen niet kunnen concurreren."

"Daarnaast hebben we ook een waterprobleem. Door de klimaatverandering worden zoete aardappelen nu op veel plaatsen geplant, maar we mogen niet vergeten dat het een product van tropische oorsprong is dat groeit onder bepaalde omstandigheden. Andalusië was in de jaren 90 de regio die de teelt van zoete aardappelen domineerde in Spanje en Europa. In het verleden werd het ras California geplant, maar vanaf 2003 begon men in te zetten op Beauregard, het ras dat momenteel over de hele wereld op de markt wordt gebracht. Maar dit jaar heeft de droogte in Andalusië voor een inkrimping van het areaal gezorgd."

"De oorlog heeft ook zijn invloed, en wel op verschillende manieren", zegt Javier. "Enerzijds is in teeltlanden zoals Hongarije de beschikbare arbeid afgenomen, anderzijds besloten veel telers graan te zaaien door de hogere prijzen voor tarwe, gerst of mout omdat de aanvoer van granen uit Rusland en Oekraïne is afgesneden. De zaaidata van graan en zoete aardappel vallen ongeveer samen."

Vivero Santana is de grootste kwekerij in Europa van zoete aardappelplanten en is sinds 1976 gespecialiseerd in dit product. Het in Málaga gevestigde bedrijf zet zijn planten af in Europa en overzeese gebieden en biedt een volledige service aan zijn klanten, van de verkoop van het plantmateriaal tot de teelt en na-oogstbehandeling, waarbij het ook adviseert over de afzet van het eindproduct.

Het bedrijf is ook de exclusieve distributeur in Europa van de door het Amerikaanse bedrijf Ivi Air ontwikkelde rijpingskamers voor zoete aardappelen, die zorgen voor een totale curing van de knollen in een periode van 5 tot 7 dagen. "De rijpingskamers hebben bijgedragen aan een betere houdbaarheid van het opgeslagen product, waardoor de verliezen en claims van eindklanten tot een minimum beperkt worden", legt Javier Santana uit.

"Het rooien zal half augustus/begin september beginnen in Spanje, maar door al deze factoren verwachten we dat de Spaanse oogst dit seizoen tot 40% kan dalen ten opzichte van vorig jaar."

Voor meer informatie:
Vivero Santana – Plantas de Boniatos
Ctra. de Benamargosa, S/N
KM 0.800. Finca La Crujía
29700 Vélez-Málaga (Málaga) - Spanje
Tel: +34 637 566 441
info@boniatos-santana.com
www.boniatos-santana.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven