Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE week 22

Grote prijsverschillen in Duits aardbeienaanbod

Duitse aardbeien domineerden duidelijk de markt. Hun beschikbaarheid was toegenomen en overtrof op sommige plaatsen de afzetmogelijkheden. De kwaliteit van het fruit was echter niet altijd overtuigend: regenval in de teeltgebieden had volgens de BLE zijn sporen nagelaten bij de aardbeien uit vollegrondsteelt. De aardbeien uit tunnelteelt vertoonden ondertussen de eerste conditionele problemen.

Zo ontstonden er grote prijsverschillen bij het Duitse aanbod, want  zeer aantrekkelijke partijen qua smaak werden duurder, soms zelfs aanzienlijk. In Keulen was er ondertussen sprake van een voorspoedige handel met aantrekkende prijzen. Zowel voor Hemelvaartsdag alsook voor het weekend konden de handelaren hun prijzen verhogen. Leveringen uit andere Europese landen vulden het assortiment aan: Nederlandse leveringen waren daarbij het belangrijkst, maar ontbraken volledig in Hamburg en München.

Daarnaast was de Belgische aanvoer het meest relevant. Leveringen uit Spanje, Griekenland en Polen speelden een ondergeschikte rol en waren alleen nog in Berlijn te vinden.

Appelen
Over het geheel genomen verliep de handel zeer rustig. Duitse appelen van de oude oogst domineerden daarbij, vooral Elstar, Jonagold en Boskoop stonden ter beschikking. Wat betreft de prijzen veranderde er niet veel. De kwaliteit van de appelen was namelijk nog steeds goed waardoor de prijzen niet aangepast hoefden te worden. 

Peren
Er was niet veel veranderd aan de assortimentssamenstelling. Zuid-Afrikaanse importen domineerden nog steeds de markt, vooral Packham's Triumph, Abate Fetel en Forelle. Vanuit Chili kwamen in het bijzonder Abate Fetel en Forelle.

Druiven
Zuid-Afrikaanse en Chileense druiven domineerden de rustige markt: Thompson Seedless en Crimson Seedless vormden daarbij de basis van het assortiment. Ook de komst van de eerste Italiaanse Black Magic en Victoria-druiven bracht hier geen wezenlijke verandering in. De eerste Egyptische druiven zouden al in week 22 beschikbaar moeten zijn.

Abrikozen
De aanvoer nam duidelijk toe: Spaanse abrikozen overheersten, gevolgd door Italiaanse abrikozen. Toenemende Franse partijen en plaatselijk enkele Turkse partijen kwamen niet verder dan een aanvullende status. Al met al vertoonden de prijzen bij alle herkomsten een neerwaartse tendens.

Perziken en nectarines
Spaanse leveringen hadden duidelijk de overhand, Italiaanse leveringen hadden een aanvullend karakter. Er waren eerder rassen met geel vruchtvlees dan met wit vruchtvlees beschikbaar. Het seizoen kwam langzaam op gang, zowel vraag als aanbod namen toe.

Citroenen
Spaanse Primofiori en Verna, evenals Turkse Enterdonato citroenen, vormden de basis van het assortiment. Eureka uit Zuid-Afrika was er nieuw bijgekomen, die in Frankfurt verhandeld werd voor 29 euro per doos van 15 kg. De eerste Argentijnse Eureka citroenen waren in Berlijn iets goedkoper met 28 euro per 15 kg.

Bananen
Aangezien vraag en aanbod voldoende in evenwicht waren, zag men over het algemeen geen aanleiding om de prijzen te corrigeren. Slechts in enkele gevallen werden de tweede merken iets goedkoper.

Bloemkool
Het Duitse aanbod domineerde duidelijk de markt. Belgische partijen volgden qua hoeveelheid. Nederlandse en Franse leveringen hadden slechts op sommige plaatsen een aanvullend karakter.

Sla
Bij ijsbergsla was het Duitse aanbod inmiddels het grootst: de relevantie van de Duitse ijsbergsla was merkbaar toegenomen. Ook het aanbod aan Nederlandse partijen nam toe, terwijl het Spaanse aanbod afnam. Kropsla kwam bijna evenveel uit België als uit Duitsland.

Komkommers
De aanvoer uit Duitsland, België en Nederland nam duidelijk af. Sommige rassen waren niet overal verkrijgbaar. Aan de vraag kon niet doorlopend worden voldaan. De prijzen gingen daarom omhoog, voor een deel ook aanzienlijk. 

Tomaten
Net als in de voorgaande weken domineerden Nederland en België de handel. Spaanse, Italiaanse en Duitse tomaten werden eveneens verkocht. Het aanbod was voldoende om aan de vraag te kunnen voldoen. De prijzen vertoonden plaatselijk een stijgende tendens, in het bijzonder trostomaten werden duurder.

Paprika's
De aanvoer uit Nederland was het grootst. Daarna volgden Turkse en Belgische importen qua betekenis. Het Duitse aanbod speelde slechts op sommige plaatsen een kleine rol. Het assortiment was voldoende om de vraag te dekken en de prijzen veranderden niet noemenswaardig.

Asperges
Er gebeurde iets in dit segment. Veel handelaren konden na de lange periode van lage prijzen prijsverhogingen doorvoeren. Dit kwam doordat de aanvoer niet meer zo omvangrijk was en er sprake was van een vrij goede vraag. Bovendien werd er, als gevolg van de feestdag op donderdag, een snelle ruiming richting het weekend gerealiseerd.

Bron: BLE

Publicatiedatum: