Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter Kelemen van Medifruct: "Onzekerheid omtrent prijzen in Duitsland en Oostenrijk"

Hongaars kersenseizoen begonnen

In Hongarije is het kersenseizoen begonnen met goede opbrengsten en gemiddelde prijzen op de lokale markt. Er is wel sprake van enige onzekerheid over de markt in Duitsland en Oostenrijk. Hoewel telers geen directe vorstschade hebben geleden, heeft het kille voorjaar zijn tol geëist en wordt de kersenoogst in 2022 op ongeveer 10.000 ton geraamd.  

Volgens Peter Kelemen van de Hongaarse coöperatie Medifruct, die kersen, pruimen en morellen teelt, zal de oorlog in Oekraïne impact hebben op het koopgedrag van consumenten op zowel de lokale als op de exportmarkt.

"In bepaalde boomgaarden zijn meer kersen uit de bomen gevallen. De meeste telers maakten zich geen zorgen omdat er tijdens de bloei geen sprake van vorst was, maar komen nu tot het besef dat de vier à vijf koudere dagen hun tol hebben geëist op de bijenactiviteit. Het lijkt erop dat bepaalde kersenrassen gevoelig zijn voor dit type weer. Dit is de oorzaak dat er nu meer fruit uit de bomen valt. Gelukkig zullen we dit seizoen nog altijd redelijke aantallen kersen kunnen plukken, omdat andere regio's hier minder hard door getroffen zijn. Hoewel het moeilijk te zeggen is, verwachten we een oogst van zo'n 10.000 ton. In 2021 bedroegen de opbrengsten 8.000 ton. We rekenen op een gemiddeld jaar met iets hogere aantallen, maar nog altijd onder het gemiddelde."

Hoewel het kersenseizoen in Hongarije pas net is begonnen, is de aanvoer naar de groothandelsmarkten al goed. "Vorig jaar waren de prijzen bij aanvang van het seizoen beter dan dit jaar. Het prijsniveau is gemiddeld. We kunnen de prijzen niet zodanig aanpassen dat we onze hogere inputkosten volledig kunnen dekken. Handelaren, retailers, telers en anderen houden geen marges over vanwege de kostenstijgingen. Grote retailers hebben de mogelijkheid om prijsverhogingen door te voeren. Als telers vertellen wij hen over onze situatie. Het is duidelijk dat zij kijken naar vraag en aanbod, maar uiteindelijk beslissingen in hun eigen belang nemen. Ze proberen in te kopen voor dezelfde prijzen als vorig jaar of zelfs voor lagere prijzen," legt Kelemen uit. 

Het Hongaarse kersenseizoen begint eind mei en duurt tot 5 juli. Tussen 7 en 20 juni bereikt het seizoen een piek. "We kunnen nu nog niet voorspellen wat het effect van de oorlog zal zijn op de consumptie op onze grootste markten Duitsland en Oostenrijk. We weten niet zeker of mensen ons product zullen kopen. De eerste signalen van deze markten zijn niet positief. De grootste vraag is hoe het consumptiepatroon zich zal ontwikkelen onder invloed van de hoge inflatie. Hoewel mijn coöperatie nog geen kersen heeft verladen, hoopt zij binnenkort te starten met de export naar Oostenrijk, Slowakije en wellicht ook Polen. Deze markten zijn al verzadigd. Spanje beleeft een lastig seizoen, maar zowel Italië als Griekenland hebben een goede kersenoogst. We verwachten dat hierdoor de prijzen op exportmarkten onder druk zullen staan," zegt Kelemen. 

Hij geeft ook technisch advies aan kersentelers in Hongarije die onderdeel uitmaken van de coöperatie. Gezien de hoge inputkosten, die al gauw oplopen tot € 80.000, is het beschermen van de kersenoogst van cruciaal belang. 

"Het belangrijkste en tegelijk moeilijkste onderdeel van de teelt is het beschermen van de kersen tegen regen en vorst. Momenteel worden er weinig beschermende maatregelen toegepast in de kersensector. Toch zouden telers het gebruik van dit soort oplossingen moeten overwegen. De grote investering is hierbij een beperkende factor. Ook is het van belang dat de juiste snoeitechnieken worden toegepast. Er is echter een tekort aan arbeidskrachten. In de kersensector zijn we grotendeels afhankelijk van seizoensarbeiders. Een teeltbedrijf van gemiddelde omvang dat op 30 ha kersen en op 40 ha overige fruitsoorten teelt, heeft genoeg aan 10 fulltime medewerkers, maar voor de fruitpluk in juni zijn er gedurende een periode van vier tot vijf weken nog eens 80 tot 100 extra plukkers nodig. Deze arbeidskrachten zijn voor zo'n korte periode moeilijk te vinden," aldus Kelemen. 

Voor meer informatie: 
Peter Kelemen
Medifruct
+36 06 30 336 4775
medifruct@medifruct.hu 
www.medifruct.hu  

Publicatiedatum: