Thuisconsumptie met 2,29 kg per persoon ligt ruim boven Europees gemiddelde

Spaanse citroenconsumptie op pre-pandemisch niveau

Hoewel citroen al meer dan 2500 jaar in Azië wordt geteeld, gedijt dit fruit ook al ruim tien eeuwen in het Middellandse Zeegebied, waar het diepgeworteld is in het mediterrane dieet. Spanje is een van de landen die de meeste citroenen consumeert. In 2021 ging het om 105.000 ton, zo blijkt uit cijfers die het Spaanse ministerie van Landbouw deelt in haar Dashboard over Voedselconsumptie van de Huishoudens. De gegevens zijn vergelijkbaar met die van 2019 en liggen 15% lager dan die van 2020, toen de vraag toenam door de pandemie.

De huishoudens waarvan de inkoopverantwoordelijke ouder is dan 65 jaar waren de grootste consumenten (42.800 ton in 2021), gevolgd door de leeftijdscategorie van 50 tot 64 jaar (33.000 ton). Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich de huishoudens waarvan de persoon die verantwoordelijk is voor de inkopen minder dan 35 jaar is (6.000 ton).

Spanje leidt citroenconsumptie in Europa
De thuisconsumptie van citroen ligt op een hoog niveau in Spanje. Volgens het ministerie werd in 2021 thuis gemiddeld 2,29 kg citroen per persoon geconsumeerd, een cijfer dat volgens gegevens van Eurostat ver boven het gemiddelde in de EU ligt, namelijk 1,96 kg per persoon.

"Sinds 2015 is zowel de internationale als de Europese consumptie met dubbele cijfers gegroeid. In 2020 steeg de vraag enorm door de aanbeveling om vitamine C te nemen om het immuunsysteem tegen Covid-19 te versterken", zegt José Antonio García, directeur van de Interprofessionele Vereniging voor Citroen en Grapefruit (Ailimpo), die aanraadt te kiezen voor de in Europa geteelde citroen. "Onze citroenen hebben meer smaak, zijn steviger en worden op de markt gebracht met de maximale garanties", vertelt hij.

Deze en andere kenmerken van de Europese citroen worden door Ailimpo in de verf gezet in de informatiecampagne Welcome to the Lemon Age, die wordt gesteund door de Europese Unie en als doel heeft de consumptie ervan te promoten bij de nieuwe generaties consumenten in Duitsland, Frankrijk en Spanje.

Voor meer informatie:
Welcome to The Lemon Age
www.thelemonage.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven