Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
François Dillman - Noordgrens Landgoed

Zorgvuldig gemonitord Zuid-Afrikaans grapefruitseizoen piekt later en vlakker

Het Zuid-Afrikaanse grapefruitseizoen beleeft momenteel haar piek. Vanwege een samenloop van weergerelateerde omstandigheden en een zorgvuldige wekelijks monitoring en rapportage van verpakkingsdata uit de drie grootste teeltgebieden valt de seizoenspiek niet alleen later, maar is deze ook beduidend vlakker dan voorgaande seizoenen. 

De aantallen worden zorgvuldig beheerd dankzij een gezamenlijk initiatief van telers uit Letsitele, Hoedspruit en Onderberg, die samen goed zijn voor ongeveer 75% van de totale Zuid-Afrikaanse grapefruitoogst. In het kader van dit initiatief wordt de voortgang van het verpakken wekelijks gemonitord. Iedere week worden de gegevens van alle pakstations verzameld, geconsolideerd en gedeeld om de besluitvorming te vergemakkelijken. Hiermee kan het grapefruitseizoen niet alleen worden verlengd, maar kan ook de druk op de haven van Durban in deze periode worden verlicht. 

"In dit stadium lijkt het prima te werken. Dit is tenminste nog iets positiefs dat voort is gekomen uit een overwegend moeilijk seizoen," vertelt François Dillman, die grapefruit en Valencia's teelt op de oevers van de Limpopo-rivier aan de grens met Zimbabwe.


Grapefruitexport daalde dit seizoen al met 33%
Tot nu toe bedraagt de exportdaling van klasse I en II grapefruit 33%. Dit heeft vooral te maken met het beheer van de verpakte volumes, maar ook met het feit dat het gezien de beschikbare maten en specificaties lastig is om een commercieel rendabel prijsniveau te hanteren.

"Er wordt nog altijd vijf dagen per week fruit verpakt. Dagelijks worden er in het pakstation 200 ton grapefruit verwerkt, maar slechts 40% hiervan wordt in kartons verpakt, in plaats van de gebruikelijke 70%," vervolgt hij. "Fruit dat vroeger interessant was voor de export wordt nu niet meer geëxporteerd. Dit heeft met name te maken met de torenhoge vrachttarieven."

Het leidmotief van dit jaar is waarheen de grapefruit niet wordt geëxporteerd. 

Rusland was de enige markt voor grote maten grapefruit (28 en 32), maar dit fruit blijft nu hier om tot sap te worden verwerkt. De nieuwe lockdowns in China kwamen ook op een uiterst ongunstig moment op de Zuid-Afrikaanse grapefruitkalender. 

Chinese grapefruitmarkt is 'een ramp'
"De meesten zijn in dit stadium van het seizoen al gestopt met het verpakken van fruit voor de Chinese markt. Er is wel wat Zuid-Afrikaans grapefruit in China op de markt, maar de afzet hiervan verloopt moeizaam. Ik verwacht dat de grapefruitmarkt stil zal liggen totdat de lockdowns worden beëindigd. Het is een zware klap voor onze grapefuitexporteurs. We hopen daarom dat de lockdowns in China snel worden opgeheven."

Hij noemt de huidige Chinese grapefruitmarkt 'een ramp'. 

"Het grapefruitseizoen is kort en in dit stadium is het enorm wisselvallig. De markt kan weer open gaan of juist niet. In het laatste geval ben je blij dat je geen fruit hebt verladen. Het is een grote gok dit jaar," merkt François op. 

Grapefruit wordt voor de export geïnspecteerd in de haven van Durban  

De Europese grapefruitmarkt is stabiel. De markt is weliswaar rustig, maar in elk geval wel open. 

Japanse grapefruitimporteurs hebben een conventioneel koelschip gecharterd, dat vorig week vanuit de haven van Durban is vertrokken met Marsh- en Star Ruby-grapefruit (en citroenen) aan boord.  

Zuid-Korea is geen grapefruitmarkt van betekenis meer, nadat er de laatste jaren steeds meer onderscheppingen van wolluizen werden gemeld. 

Voor meer informatie: 
Francois Dillman
Noordgrens Landgoed
francois@noordgrens.co.za

Publicatiedatum: