Harm Valckx, Coöperatie European Blueberry Growers U.A:

"Het Nederlandse en Duitse blauwe bessenseizoen zal drie weken eerder starten dan normaal"

Tholen - Het seizoen voor blauwe bessen verloopt volgens Harm Valckx van de Coöperatie European Blueberry Growers U.A  momenteel naar tevredenheid. "Op dit moment krijgen we de laatste grote volumes vanuit Marokko binnen. Dat seizoen is goed verlopen. We hebben veel kwalitatief hoogwaardige bessen gekregen en relatief weinig uitval gehad."

"Ook het Spaanse seizoen is nu gaande. Hierbij zien we wel dat de kwaliteit terug begint te lopen. Het is in de teeltregio's momenteel 40 graden en dat zorgt ervoor dat het seizoen in Spanje begin juni een heel eind is afgelopen", verwacht Harm. "Wij zijn nu ook gestart met het Portugese bessenseizoen. We zijn tevreden over de Portugese bessen die we binnenkrijgen."

"De vraag naar blauwe bessen loopt goed door. Er zijn continu promoties bij de retail, gebaseerd op de volumes van het Marokkaanse en Spaanse seizoen. Nu is het wachten op de start van het Noord-Europese seizoen. De verwachting is dat de start van het Nederlandse en Duitse seizoen heel vroeg zal zijn dit jaar, wel drie weken eerder dan normaal", aldus Harm.

"Een vroege start is voor ons altijd gunstig. We hebben dan wel wat overlap met landen als Roemenië, Servië en Kroatië, maar klanten hebben toch altijd nog wel voorkeur voor regionaal product. Bovendien zal Polen, als grootste bessenproducent van Europa juist heel laat starten, naar verwachting wel drie weken later dan ons seizoen. Voor ons is dat gunstig, omdat ons hoofdras Duke dan al grotendeels is geoogst, dus dan zou de druk van de markt moeten zijn."

Hoe het Noord-Europese seizoen prijstechnisch zal verlopen, is nog koffiedik kijken. In Polen neemt de teelt van blauwe bessen jaar op jaar toe en zij hebben ook nog geen schade van vorst of andere weersextremen. Ook de teelt in Nederland en Duitsland ziet er goed uit. Het ziet ernaar uit dat er kwalitatief een zeer goede oogst gaat komen", besluit Harm.

Voor meer informatie:
Harm Valckx
Coöperatie European Blueberry Growers U.A.
Tel: +31 (0)77 7650000
harm.valckx@berrypackingservices.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven