Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Slechtste appelseizoen in afgelopen 40 jaar in Lleida

Het appelseizoen in de Catalaanse provincie Lleida is het slechtste van de afgelopen 40 jaar. Hoewel de teelt- en productiekosten het voorbije jaar enorm zijn gestegen, blijft de prijs van het fruit dalen. Als de prijs niet meer stijgt, zal de sector in Lleida tegen een verlies van
€ 18 miljoen aankijken. Volgens de voorzitter van de provinciale afdeling van telersvereniging Asaja, Pere Roqué, kost het een teler ongeveer 40 cent meer (+40%) om een kilo appelen te telen, onder meer vanwege de gestegen kosten voor grondstoffen en energie. In de meeste gevallen wordt er 15 cent per kilo fruit verloren.

Volgens Roqué zou dit met de juiste toepassing van de Voedselketenwet niet mogen gebeuren, aangezien de wet verkoop met verlies verbiedt. "Er worden evenwel geen sancties opgelegd. De etikettering van het voedsel in de supermarkten wordt niet eens gecontroleerd." De overheid blijft volgens Roqué gewoon aan de zijlijn toekijken en biedt ook geen directe steun aan de telers, hoewel die daar al meermaals op hebben aangedrongen.

"Een ander probleem is dat er fruit wordt geïmporteerd uit landen zoals Italië, Frankrijk of Polen, terwijl het lokale fruit in de koelkamers blijft liggen of tegen spotprijzen wordt verhandeld." Volgens de voorzitter van het Hardfruitcomité van de organisatie Afrucat, Joan Serentill, hebben deze landen reeds een voorsprong. "Ondanks dat we een product van hoge kwaliteit hebben, moeten we leren het beter te verkopen." Hij legt uit dat lokale teelt steeds meer gewaardeerd wordt. Die tendens moet benut worden om het lokale product op een niveau te brengen dat het verdient.

Serentill vindt het noodzakelijk om de stijging van de kosten in de verkoopprijs door te berekenen om "op zijn minst break-even te draaien en de toekomst niet in gevaar te brengen".

Bron: segre.com 

Publicatiedatum: