Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sarwat Radwan, AKL Exofresh, over de eerste zendingen

"Mooie marktpositie voor vroege watermeloenen uit Marokko"

Het klassieke zomerfruit komt nu geleidelijk op de markt, met inbegrip van watermeloenen, die momenteel hoofdzakelijk uit Afrika worden ingevoerd. De aanvoer uit Senegal loopt nu langzaam ten einde en er worden partijen uit Mauritanië aangeboden om ons te overbruggen. "Wij verwachten de eerste aanbiedingen uit Marokko aan het begin van week 17", meldt Sarwad Radwan, gespecialiseerd importeur en bedrijfsleider van AKL Exofresh in Dortmund.

"De eerste zendingen uit Marokko komen een week later aan dan vorig jaar," aldus Radwan. "Net als in grote delen van Zuid-Europa was er ook in Marokko een koufront, waardoor de kalibratie van de eerste watermeloenen niet optimaal was en ongeschikt voor de export. Het gewicht per stuk lag meestal tussen 5-11 kg, wat ver verwijderd is van het populaire ijkpunt rond 10-15 kg. Het suikergehalte van de eerste partijen was ook nog niet zo opwindend, vandaar dat we hebben gewacht op de eerste goede producten."

Rechts: Net als veel andere verse producten worden watermeloenen momenteel tegen tamelijk hoge prijzen verhandeld.

Het weer als doorslaggevende factor
Vooral in het geval van watermeloenen zijn de beschikbare kalibers zeer verschillend in vergelijking met andere vruchten, zegt hij. Radwan: "In het hoogseizoen is een gewicht van 12 kg niet ongewoon, hoewel ik meloenen van 16 tot 20 kg heb gezien. Vergeleken met andere landen van herkomst staat Marokko bekend om zijn grote kalibers."


De eerste vroege watermeloenen uit Marokko

Hoewel de eerste meloenen ook in Spanje al zijn geoogst, zullen grotere exporthoeveelheden later op de markt komen, verwacht Radwan. "Spanje, maar ook Griekenland en Italië, zullen pas over een paar weken volledig op de markt vertegenwoordigd zijn. Er is ook geen concurrentie van betekenis van het zuidelijk halfrond, zodat de Marokkaanse watermeloenen een optimale marktpositie hebben, vooral in de vroege sector." De doorslaggevende factor voor marketing is echter niet de concurrentie, maar het weer, weet Radwan. "Op dit moment speelt het weer ons in de kaart. Als de zon schijnt, verkopen de meloenen zichzelf."


Egyptische Valencia-sinaasappelen

Goede marktvooruitzichten voor Egyptische Valencia's
Hetzelfde geldt voor de Egyptische sapsinaasappel "Valencia" die AKL ExoFresh eveneens in haar assortiment heeft. "Egyptische sapsinaasappelen hebben de laatste jaren snel naam gemaakt. Het is een typisch horecaartikel. Wij hopen dan ook op aanhoudend hoge buitentemperaturen en een navenant grote vraag."

Voor meer informatie:
Sarwat Radwan
AKL ExoFresh GmbH
Mallinckrodtstrasse 320
44147. Dortmund, Duitsland
Tel.: +49(0) 1735651237
info@aklexofresh.de   
aklexofresh.de 

Foto's: AKL ExoFresh GmbH

Publicatiedatum: