"Regen heeft aardappeloogst in Spaanse Campo de Cartagena vertraagd"

Hoewel nog geen twee maanden geleden het gebrek aan regen in Murcia ervoor zorgde dat de regionale overheid en de irrigatiegemeenschappen eraan dachten om de noodtoestand wegens droogte uit te roepen, hebben de regens van de voorbije weken voor een onverwachte wending gezorgd.

Terwijl februari 2022 volgens de Spaanse Meteorologische Dienst de vierde warmste en de vijfde droogste maand van de 21e eeuw was in Murcia, liet de maand maart de laagste gemiddelde maximumtemperatuur in 49 jaar optekenen en was het de natste maand sinds de dienst 62 jaar geleden begon met het verzamelen van gegevens. Ook al zijn er nog geen definitieve gegevens, het is best mogelijk dat de koudegolven en overvloedige regenval in april 2022 voor een nieuw record zullen zorgen in de officiële weersstatistieken van de regio Murcia.

Het is duidelijk dat de tuinbouw een van de slachtoffers is van deze meteorologische instabiliteit. "We stonden op het punt te beginnen met de oogst van primeuraardappelen in Campo de Cartagena, maar de regen heeft de start vertraagd. Zelfs op de percelen in de buurt van de Mar Menor, waar de grondwaterspiegel hoger is, is het water niet doorgedrongen. Heel wat percelen zijn nog te drassig", vertelt Lázaro Jiménez, manager van MAS Patatas. "Bovendien lijkt het erop dat het aardappelareaal behoorlijk is verminderd door lage opbrengsten de voorbije jaren. Ook dit jaar kan de oogst tegenvallen, maar dat moet nog blijken."

"Deze vertraging zorgt voor veel onzekerheid. Nu hebben we nog wat bewaaraardappelen, maar de voorraden raken stilaan op en de Franse aardappelen zijn van mindere kwaliteit. Over een paar dagen zouden we volledig op Spaanse aardappelen moeten overschakelen, maar alles zal afhangen van de oogstopbrengst in Sevilla en Campo de Cartagena, terwijl in beide gebieden een kleinere oogst wordt verwacht", zegt Lázaro.

"Over het algemeen zijn de eerste primeuraardappelen bestemd voor de Spaanse groothandelsmarkten. Pas vanaf mei, wanneer de schil van de aardappelen steviger is en er automatisch gesorteerd kan worden, komt het product ook in het schap van de Europese supermarkten. Toch merken we nu al een grote belangstelling voor onze primeuraardappelen, zoals elk jaar. Vergeleken met een aardappel van de vorige oogst, die tussen de 4 en 6 maanden in bewaring heeft gelegen, is het verschil enorm."

MAS (Multigestión en AgroServicios) Patatas legt zich sinds 1999 toe op de teelt en export van consumptie-, industrie- en pootaardappelen. "80% van onze volumes gaat naar het buitenland. We hebben jaarrond aardappelen beschikbaar."

"Dit jaar zijn de hoge productiekosten bepalend. In de regio Murcia wordt veel op de vrije markt afgezet, maar we zien dat in de contracten voor industrieaardappelen vanaf juli rekening wordt gehouden met de kostenstijging. De klanten accepteren de nieuwe prijzen, ook omdat ze anders zonder product dreigen te vallen."

De exportmarkt wordt dit jaar dooreengeschud door een onvoorziene omstandigheid: de oorlog in Oekraïne. Alles wijst erop dat de aardappel, een basisvoedselproduct, niet immuun zal zijn voor de gevolgen van deze nieuwe context. "Het is moeilijk om te bepalen hoe de oorlog de exportstroom zal beïnvloeden, maar ik denk dat als het de teelt van Zuid-Spanje beïnvloedt, dit slechts indirect zal zijn."

"Wat wel rechtstreeks van invloed is op onze aardappelen is de concurrentie van de primeuraardappelen uit Egypte, Israël en Marokko. De eerste daarvan komen eind maart in Europa aan en wanneer onze aardappel in mei de markt betreedt zijn er nog altijd enkele volumes van die andere herkomstlanden beschikbaar. De marktprijs voor ons product hangt zelfs voor een deel van de prijs voor die aardappelen af", besluit Lázaro Jiménez.

Voor meer informatie:
MAS Patatas
C/ Llanos, 6 - Entlo. D
30002 Murcia (Spanje)
Tel: +34 968 219 494
info@maspatatas.es
https://maspatatas.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven