Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marc Evrard, Belgische Fruitveiling:

"Voor telers kan dit perenseizoen uitermate frustrerend zijn, terwijl het fantastisch leek te worden"

Tholen - Met Pasen is het een stuk rustiger op de hardfruitmarkt. "Toch merken we dat de perenmarkt op het moment weer vrij sterk is", vertelt Marc Evrard van de Belgische Fruitveiling. "De algehele vraag is goed, waardoor de markt er toch een stuk gunstiger uitziet dan een aantal weken geleden. Vanwege welbekende omstandigheden blijft de rest van het seizoen echter onzeker."


BFV op Fruit Logistica. Vlnr: Diether Everaerts, Patrick Thoen, Ludo Lousbergh, Gunther De Vadder, Marc Grauwels, Marc Evrard, Filip Lowette, Davy Smets en Betty Slingers.

Het is een uitermate uitdagend seizoen dit jaar voor het Belgische hardfruit. "De hardfruitafzet was lange tijd geleden een lokaal gebeuren, maar tegenwoordig is het echt een wereldwijde handel. Hierdoor moet je rekening houden met geopolitieke situaties, fytosanitaire eisen, regionale producties en klimatologische veranderingen. Als al deze factoren samenkomen, met daarbij ook nog een pandemie, kun je wel spreken van extreme uitdagingen voor de afzet van het hardfruit dit jaar", gaat Marc Evrard verder.

Het perenseizoen kondigde zich in eerste instantie zeer positief aan. Zo was een mislukte perenoogst in Italië een licht voordeel voor de afzet van Nederlandse en Belgische peren. "Voor telers kan het dan heel frustrerend zijn als je het gevoel hebt dat je een fantastisch seizoen tegemoet gaat en hij vervolgens zo moeilijk wordt. De sluiting van de grens met Wit-Rusland en de situatie in Oekraïne, met alle enorme gevolgen van dien, hebben natuurlijk een groot effect op de markt gehad."

"Als je vervolgens ook nog eens transportstakingen in Italië, wat een grote afzetmarkt voor ons is geworden, en in Spanje erbij krijgt, worden die markten van de ene op de andere dag ook helemaal niet of erg lastig bereikbaar gedurende een week of twee. Dan krijg je de situatie dat de vraag goed is, maar logistieke problemen onmiddellijk effect hebben op de prijsvorming van ons product."

Doordat de BFV afzetmarkten over de hele wereld heeft, hebben ze de afgelopen 10 tot 15 jaar wel expertise opgebouwd in het commercialiseren van fruit op volatiele markten. "Een lange tijd geleden hebben we onze commercialisatie aangepast op het feit dat de wereldhandel heel wispelturig kan zijn. Het is afhankelijk van zo veel, eerder benoemde, factoren, waardoor je snel moet kunnen reageren op veranderende marktsituaties. Ik denk dat we er de afgelopen maanden goed in zijn geslaagd om een optimale situatie te creëren, ondanks de omstandigheden, door snel naar andere afzetmarkten te schakelen."

Voor de afzet naar China blijven de uitdagingen voor de BFV wel aanhouden. China is de laatste jaren een steeds grotere markt geworden voor de veiling. "Zo hadden we 3 jaar geleden nog de prognose dat de markt in China met 300 procent zou stijgen voor ons. Dat was toen heel realistisch", vertelt Marc. "De grote logistieke problemen, zoals onregelmatigheden en congesties, hebben hier wel een spaak in het wiel gestoken."

"Bovendien zorgen de massale lockdowns van grote steden natuurlijk voor een gigantische impact. In eerste instantie hebben we de verkoop nog op kunnen vangen met onze online verkoop aldaar, maar als 25 miljoen mensen per stad opeens online hun groenten en fruit gaan bestellen, zorgt dat toch voor grote logistieke moeilijkheden. Werknemers in de transport van het product of in magazijnen zitten verder door lockdown ook in quarantaine thuis of kunnen niet vrijuit reizen. Hierdoor ontstaat er een tekort, met als gevolg dat producten niet op de juiste plekken kunnen komen. Al met al zullen de uitdagingen nog wel even blijven, maar we hebben de markt in China toch kunnen consolideren. Ik denk dat dit in deze tijden zeker geen slechte prestatie is."

Voor meer informatie:
Marc Evrard
Belgische Fruitveiling
Montenakenweg 800
3800 St. Truiden, België
+32 11 69 34 11
marc.evrard@bfv.be           
www.bfv.be