Zuid-Italiaanse coöperatie zet kwaliteitscitroen op de kaart

Tot een paar jaar geleden was het moeilijk om de Rocca Imperiale-citroen met beschermde geografische aanduiding te vinden in de Italiaanse supermarkten. Tegenwoordig ligt dit fruit, dat bekend staat om z’n hoog sapgehalte en de intense geur van de eetbare schil, in tientallen Italiaanse ketens in het schap, maar ook in veel Europese en andere landen.

Het is de verdienste van een groep telers die, geconfronteerd met het ontbreken van een organisatie die hun oogstopbrengst kon promoten, eind 2019 een coöperatie oprichtte: de Vereniging van de Telers van de Rocca Imperiale-citroen. Het succes liet niet lang op zich wachten. Ondanks het uitbreken van de pandemie slaagden ze er al snel in om deze citroen een identiteit en een hoge commerciële waarde mee te geven.

Enkele leden van de coöperatie. Van links naar rechts: Oriolo Dario, Latronico Caterina, Arcuri Natalina, Buongiorno Pietro, Francesco Pace

"In minder dan twee en een half jaar hebben we een bedrijf uitgebouwd dat beschikt over de GlobalGAP- en GRASP-certificaten, ons eigen merk Limoré gelanceerd, verschillende soorten verpakkingen ontworpen, een teeltmethode uitgetekend met zo weinig mogelijk gewasbeschermingsmiddelen en een afzetstructuur gecreëerd met verkoop in Italië en export naar de andere Europese landen en de Verenigde Arabische Emiraten", zegt Pietro Buongiorno, voorzitter van de telersvereniging.

"Momenteel hebben we meer dan 90 hectare teelt en 15 aangesloten bedrijven, waarvan de meeste gerund worden door vrouwen en/of jongeren. Die getallen zullen volgend seizoen nog verdubbelen dankzij de samenwerking met de telersvereniging OP Joinfruit uit Piëmonte. Onze citroenen worden van december tot en met juni in Italiaanse en buitenlandse supermarktketens vermarkt. Ongeveer 60% exporteren we naar Duitsland, Engeland, Frankrijk en Zwitserland. Slechts 2% wordt verhandeld via de groothandelsmarkten. Op elke verpakking wordt een QR-code geplaatst die informatie geeft over de dag van de oogst en de teler. We doen dat omdat we ons bewust zijn van het belang van de traceerbaarheid, zowel voor onze klanten als voor de consument."

"Ons ondernemersproject begint van onderaf. Ons doel is de teelt te belonen. Daarvoor moeten de telers zich verenigen. Alleen zo is er een solide basis voor een succesvolle afzet. De aangesloten telers genieten van advies en opvolging in alle teeltfasen door middel van speciaal opgeleide medewerkers. Daar moeten ze slechts een klein bedrag als lidgeld voor betalen. De vereniging regelt ook de afzet op de markten en het transport. In korte tijd zijn we erin geslaagd om de negatieve trend die zich hier had genesteld een halt toe te roepen: buitenlandse handelaren kochten de oogstopbrengsten van hele citroenboomgaarden op en verkochten die vervolgens onder een andere naam. Er moet nog veel gebeuren, maar we zijn tevreden dat we de Rocca Imperiale-citroen eindelijk opnieuw een gezicht hebben gegeven", besluit Buongiorno.

Voor meer informatie:
Produttori di Limoni Associati di Rocca Imperiale - Soc. Agricola

Via Vibo Valentia, 26
87074 Rocca Imperiale (CS) - Italië
Tel: +39 349 4694903
prolimonidiroccaimp@libero.it
www.limore.it

O.P. Joinfruit Società Consortile a.r.l.
Via al Castello 13
12039 Verzuolo (CN) - Italië
Tel: +39 (0)175 230807
s.mana@joinfruit.com
info@joinfruit.com
www.joinfruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven