Tarwegrassap en hennep: Franse start-up gespecialiseerd in micropods blijft groeien

Behalve micropods die in een gesloten omgeving worden gekweekt, teelt en verhandelt het Franse Dakoté ook tarwegrassap en producten op basis van hennep. De start-up weet op deze manier in te spelen op de nieuwe consumententrends, die sinds het begin van de coronapandemie in een stroomversnelling zijn geraakt.

© Dakoté

© Dakoté

"Dakoté is ontwikkeld rondom 3 pijlers. Met onze stedelijke kwekerijen voor micropods was het aanvankelijk de bedoeling om teelteenheden ter grootte van een container op te zetten en deze oplossingen te verkopen aan telers of mensen die in een professioneel omschakelingsproces zitten. De diverse lockdowns hebben deze ontwikkeling vertraagd, "want we wilden deze oplossingen eigenlijk eerst introduceren onder restauranteigenaren en pas later onder eigenaren van gespecialiseerde bio-winkels en supermarkteigenaren." Door de pandemie en de sluiting van restaurants waren de professionals van Dakoté echter min of meer gedwongen om hun stappenplan te wijzigen.

Aymeric Jahan, Guillaume Duvignac en Michel Darguy, de drie oprichters van Dakoté / © Dakoté

Tarwegrassap: detox en sportief herstel
Tarwegras is rijk aan vitamine A en C, chlorofyl, enzymen, bevat maar liefst 92 sporenelementen en is daarmee dus echt een ‘superfood’. "In 'rauwe' vorm bevat tarwegras veel vezels. Om enkel puur sap over te houden, wordt 95% van die vezels eruit gehaald. Het sap wordt vervolgens ingevroren om het verlies van voedingsstoffen en de groei van bacteriën te voorkomen." Het product wordt verkocht in de vorm van ijsblokjes die evenveel voedingsstoffen bevat als bijvoorbeeld 1 kilo groene bladgroenten.

© Dakoté 

Tarwegrassap is een ‘superbooster’ die enkele interessante voordelen heeft voor reguliere consumenten dankzij het ‘detox’-effect op de lever en voor fanatieke sporters dankzij het sportprestatie verhogende en herstel bevorderende effect, aldus Aymeric Jahan. "Tarwegrassap heeft een grote invloed op de prestaties en draagt ook nog eens bij aan een snel herstel." Deze argumenten maken het voor de professionals van Dakoté mogelijk om geleidelijk aan professionele sportbedrijven te overtuigen. "We hebben vorig jaar de spelers van het stadion van Montois mogen begeleiden en veel van die spelers werken nog met ons samen. We werken bovendien samen met enkele spelers die deelnemen aan het Franse nationale kampioenschap."

© Dakoté 

Ontwikkeling van een reeks producten op basis van hennep
Hennep heeft tal van erkende voordelen: het bevordert het spierherstel, vermindert de stress, verbetert de concentratie en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Van hennep afgeleide producten winnen dan ook aan populariteit en de wetgeving omtrent het toestaan van het gebruik ervan is volop in ontwikkeling. "Twee maanden na de oprichting van Dakoté heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie het verbod op CBD in Frankrijk onwettig verklaard en dus opgeheven." Geweldig nieuws voor Dakoté, want het bedrijf was van plan om producten op basis van hennep te gaan ontwikkelen en verkopen, met name de fytocannabinoïden. "Omdat we een bijdrage wilden leveren aan de structurering van de sector in Frankrijk hebben we contact opgenomen met de regio Nouvelle-Aquitaine. De regio stuurde vervolgens twee mensen naar ons toe die met ons hebben samengewerkt om de Hennepvereniging Nouvelle-Aquitaine op te richten, die een twaalftal stichtende leden telt." De vereniging verenigt op dit moment zo'n 100 actoren: van telers en verwerkingsbedrijven tot leveranciers.

Het doel van de vereniging? Het structureren van de sector, het aanpassen van de prijzen en het promoten van de Franse knowhow, van die rondom de grond tot die rondom de verwerkingsfase. Om de sector te kunnen structureren is het onder meer noodzakelijk om specificaties op te stellen die ‘zo biologisch mogelijk’ zijn, zodat een schone en beredeneerde sector in Frankrijk wordt bevorderd. Hennep beschikt over allerlei eigenschappen die gunstig zijn voor het lichaam van de gebruiker, maar ook voor de grond waarmee de teler werkt, "die hennep reinigt door de zware metalen aan te vallen".

© Dakoté 

Dakoté breidt partnerschappen uit
Dit jaar breiden de drie oprichters van Dakoté hun partnerschappen uit. De teelt van hennep stopt namelijk niet bij de cannabinoïden. Iedereen weet dat hennep kan worden verwerkt in textiel, maar nog niet iedereen weet dat hennep kan helpen bij de productie van olie en meel. "Op dit moment werken we op regionaal niveau samen met lokale overheden, restaurants en cateringbedrijven, omdat onze producten niet altijd gemakkelijk zijn om mee te werken."

De samenwerking van Dakoté met de regionale universiteit (dit jaar 7 studenten van de IUT Biochemie), leidt ertoe dat de start-up onlangs een nieuwe partnerschap is aangegaan met Biolandes, dat gespecialiseerd is in plantenextractie. Een andere nieuwe partner is Agrolandes, een plantenkwekerij voor bedrijven die door de regio en het departement wordt gesteund en testen uitvoert op nieuwe gewassen en nieuwe technologieën. In het kader hiervan heeft Dakoté zich aangesloten bij een proefproject voor zonne-energie om de plaatselijke landbouwers verschillende gewasspecificaties te kunnen aanbieden.

2022 markeert ook de aankoop van een industrieel gebouw van enkele honderden vierkante meters in Mont-de-Marsan, met een deel dat bestemd is voor teelt- en verwerkingseenheden voor micropods en tarwegras en een ander deel dat bestemd is voor onderzoekers die zich bezighouden met het doen van onderzoek naar en het bestuderen van de experimentele ontwikkeling rondom de nieuwe teeltmethoden voor hennep. De hennepteelt, een nieuwe teelt, trekt steeds meer regionale telers aan, "de Dakotételers", die Dakoté vragen hen letterlijk te ondersteunen bij hun hennepteelt. Daarnaast helpt Dakoté particulieren en professionals in de vorm van het geven van advies met betrekking tot het installeren van teeltapparatuur.

Betere toegankelijkheid van de producten
"We hebben niet de beschikking over alle mogelijkheden voor extractie en verwerking en werken daarom samen met Franse laboratoria die in contact staan met het Agence nationale de sécurité du médicament et des produits de santé (ANSM) om farmaceutische sublicenties te kunnen krijgen." De samenwerking zorgt ervoor dat de professionals van Dakoté hun onderzoek voort kunnen zetten en hun producten toegankelijker kunnen maken. "We staan in contact met de leden van de vereniging Endofrance, die streven naar het ontwikkelen van een effectieve behandeling tegen aan endometriose gekoppelde klachten en binnenkort de resultaten van de CBD-olietesten zullen ontvangen. We proberen ook verenigingen te benaderen die zich inzetten voor effectieve behandelingen van artritis, artrose en Alzheimer."

Voor meer informatie: 
Dakoté

dakote-france.com
instagram.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven