"Sommige Egyptische exporteurs zijn helemaal gestopt nadat de oorlog uitbrak"

Egypte beleefde een lastig sinaasappelseizoen. Als gevolg van de kostenstijgingen en de oorlog in Oekraïne daalde de vraag op verschillende markten, maar stegen de prijzen. Het Egyptische druivenseizoen zal mogelijk met dezelfde problemen te maken krijgen, ondanks het feit dat de kwaliteit van het fruit goed is, zo laat een exporteur weten. 

"Het sinaasappelseizoen in Egypte kampte met verschillende problemen," zegt Mostafa Ali, commercieel directeur bij Rula. "We beleefden één van de lastigste sinaasappelseizoenen ooit. Dit had verschillende oorzaken. Ten eerste waren de kosten voor verpakkings-materialen en zeevrachtverlading erg hoog en dat had zijn weerslag op de prijzen van het eindproduct. Daarnaast was er op een aantal markten sprake van een zwakke vraag, waaronder op de Europese markt. Dit had te maken de concurrentie vanuit Spanje en de lage prijzen van Spaanse sinaasappelen in vergelijking tot die van Egyptische sinaasappelen. Bovendien was de vraag vanuit China zwak vanwege de lokale productie."

Uiteraard had ook de oorlog in Oekraïne grote impact op het sinaasappelseizoen. Ali licht dit toe: "De grootste uitdaging was de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, waar we veel last van hadden omdat de Russische markt veel Egyptische sinaasappelen afneemt. De meeste rederijen hebben hun routes naar Russische havens geschrapt en een deel van de exporteurs is helemaal gestopt nadat de oorlog uitbrak, aangezien normaal gesproken ruim 80% van hun product voor Rusland bestemd is. Er zullen om deze redenen dit jaar dus fors minder sinaasappelen worden geëxporteerd dan vorig jaar."

Het druivenseizoen staat voor de deur en volgens Ali zijn de vooruitzichten voor de oogst dit seizoen goed. "Het weer was gunstig en telers rekenen dan ook op goede oogstopbrengsten. Vanuit commercieel oogpunt verwacht ik echter dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne effect zal hebben op de vraag. Ik verwacht ook dat de prijzen dit seizoen hoog zijn."

Dat gezegd hebbende, zullen ook druiven te maken krijgen met dezelfde uitdagingen als sinaasappelen. "Ik denk dat de uitdagingen voor druiven dit seizoen liggen in de hoge kosten voor verpakkingsmaterialen en gewasbeschermingsmiddelen, evenals de hoge zeevrachttarieven. Al deze factoren zullen de prijzen opdrijven. Daarnaast zal de vraag worden beïnvloed door de oorlog. Het is onzeker hoe de situatie zich verder zal ontwikkelen en welke strategieën exporteurs kunnen implementeren. We maken ons dus op voor een moeilijk druivenseizoen," zegt Ali tot besluit.

Voor meer informatie:
Mostafa Ali
Rula for Land Reclamation
Tel: +2010 0735 0313
Mustafa.ali@wadigroup.com.eg 
www.rulafarms.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven