Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Waar oorlog is, zal het heel moeilijk zijn om zaken te doen"

Paniek in Oekraïne: prijzen rijzen de pan uit en consumenten zien af van groenten en fruit

"Helaas is er nu paniek in Oekraïne. Het is echt moeilijk om nu met iemand te praten!" zegt een exporteur die regelmatig naar Oekraïne exporteert. De prijzen van groenten en fruit zijn vlak voor de Russische inval in Oekraïne drastisch gestegen, omdat de export uit Europa daalde en de consumentencapaciteit is afgenomen. De situatie verandert snel.

"Helaas is door de verslechtering van de situatie in Oekraïne het consumentenvermogen heel erg gedaald. De prijzen zijn sterk gestegen. Vroeger stuurden we 2 tot 3 vrachtwagens per week. Nu ben ik alleen, en het is erg moeilijk. Gewone mensen kunnen geen fruit kopen tegen zulke prijzen, vooral gepensioneerden niet. De belangrijkste producten worden nu aangevoerd uit de landen Turkije en Griekenland, waar de aankoopprijzen veel lager liggen. Maar tegelijkertijd gaan de prijzen in Oekraïne omhoog!", zegt Garik Andriasyan, die 30 jaar in Oekraïne heeft gewoond. Zijn exportbedrijf Gold Scorpion is gevestigd in Spanje, van waaruit het een paar keer per week vrachtwagens met producten naar Oekraïne stuurt.

"De belangrijkste groenten en fruit komen nu uit Turkije en Griekenland. Hier uit Spanje is de aanvoer gedaald door de hogere inkoopprijzen in Spanje. Ja, natuurlijk, uit de landen Turkije, Griekenland, het zijn misschien niet zulke smakelijke vruchten, maar min of meer goedkoop. Het volume van de invoer is aanzienlijk gedaald. De situatie nu is niet te overzien, zodat veel exporteurs geen risico's nemen," zegt Andriasyan.

"Als de situatie niet ten goede verandert, dan denk ik dat de invoer vele malen kleiner zal worden. Nu de importbedrijven de hoeveelheid importen hebben verminderd, wachten ze af. We werken al meer dan 6 jaar samen met Oekraïne. Ik kan me niet herinneren dat het zo slecht was. Maar natuurlijk zullen we proberen de samenwerking met Oekraïense bedrijven niet te stoppen. En laten we hopen dat het snel beter wordt. Als de situatie escaleert, dan durf ik me niet voor te stellen wat er kan gebeuren. U begrijpt immers dat waar oorlog heerst, het zeer moeilijk zal zijn om zaken te doen."

"Maar ik hoop echt dat dit alles snel zal stoppen, en we allemaal in vrede zullen leven. Ik wens u allen vrede en goedheid," besluit een bezorgde Andriasyan.

Publicatiedatum: