Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bart Verwoert van Verwoert Fruit:

"Rode bessen vormen onze hoofdmoot, maar we experimenteren ook met bicolour-kersen en abrikozen uit de kas"

Tholen - 'We grow it. We cool it. We love it', zo luidt de slogan van Verwoert Fruit. Duidelijker kunnen de bedrijfsactiviteiten van het fruitbedrijf uit Lienden bijna niet worden samengevat. Het bedrijf startte vijftig jaar geleden kleinschalig met de verkoop van fruit aan huis. Inmiddels is het areaal uitgegroeid tot 22 hectare en combineert het bedrijf de fruitteelt, geconditioneerde opslag van fruit en fruithandel. De klantenkring bestaat vooral uit groothandels, exporteurs en fruithandelaren op de nationale en internationale markt.


Bart en Wim Verwoert

Vroegtijdig einde seizoen rode bessen
"We telen rode bessen, kersen, aardbeien, appels en peren", vertelt Bart Verwoert, die samen met zijn broer Wim het bedrijf leidt. "Maar rode bessen zijn echt ons hoofdartikel. Volgens de teler vormt de kwaliteit van de rode bessen uit de CA-koeling dit jaar een uitdaging. "Normaliter sturen wij aan op het einde van het seizoen rond 1 maart, want dan schakelen de meeste retailers al over op Chileense rode bessen. Dat aanbod bestaat nu alleen nog uit Junifer, de aanvoer van Rovada moet nog starten."

"In maart 2020 toen de eerste coronamaatregelen werden afgekondigd, kreeg de afzet van rode bessen een enorme knauw. Daar hadden wij niet zo'n last van, omdat we ons seizoen toen net afgesloten hadden. Inmiddels is de markt voor de bessen wel weer opgeveerd. Wij zijn ook positief gestemd over de toekomst van de rode bes. At de consument vroeger een snee brood met kaas, tegenwoordig staat er steeds vaker een bak yoghurt met noten en rode bessen op het menu. De bessen passen perfect in het hedendaagse eetpatroon en we zien die markt dan ook verder groeien. Bovendien hebben we in Nederland ideale omstandigheden voor de teelt van rode bessen."

Geen vrije val perenmarkt
Peren teelt Verwoert Fruit op een areaal van zo'n 8 hectare. "De vraag naar peren was redelijk goed, maar door de problemen aan de Russische grens zien we dat met name de klasse II peren en de dikke maten in de problemen zijn gekomen. Dat geeft op het moment wat prijsdruk, maar het is niet zo dat de peren in de vrije val terecht zijn gekomen. De markt heeft weliswaar wat ingeleverd, maar de basis is redelijk sterk, ook omdat Italiƫ weinig peren heeft. Dit resulteert in vraag vanuit Duitsland en zelfs Italiƫ vraagt om Conference-peren. Wanneer er in Europa hogere producties waren geweest, dan was de situatie nog heel anders geweest. Dat is voor de appelen toch wel een ander verhaal, daar is het geklaag niet uit de lucht. Ook bij ons is de kwaliteit van de appels niet zo als andere jaren."


Bart Verwoert

Ook de kersen vormen een belangrijke teelt voor Verwoert Fruit. "De smaak van de kersen is ons uitgangspunt. We halen liever een iets lagere opbrengst met een betere kwaliteit, dan dat we gaan voor volumes. Daarom experimenteren we ook regelmatig met nieuwe rassen. Zo hopen we deze zomer meer bicolour-kersen op de markt te brengen. De afgelopen jaren was dat nog met bakjes tegelijk, maar dat worden nu serieuzere aantallen."

"Een andere innovatie is dat we in onze kersenteelt experimenteren met het zogeheten Zwitserse systeem. Daarbij worden onze kersenbomen geplant onder een hoek van ongeveer 45 graden. Dit geeft de boom meer ruimte om te groeien, waarbij de hoogte van de kap geen beperking meer vormt. Zo innoveren en experimenteren we volop met nieuwe rassen en teeltmethoden, maar het doel blijft altijd om een optimale smaak te bereiken."


Bij de bloeiende abrikozen in de kas

Abrikozen in de kas
"Dat uitproberen van nieuwe dingen, vind ik het mooiste dat er is", besluit Wim. "Zo hebben we momenteel een paar rijtjes abrikozen in de kas staan. Die kosten van zo'n teelt liggen hoog en is niet voor een grote groep consumenten weggelegd, maar het is wel leuk om uit te proberen of het werkt. En dat resultaat zien we met onze huisverkoop snel genoeg. In 2019 hebben we onze particuliere verkoop uitgebreid met een extra fruitstal waar het fruit vanuit de boomgaard wordt verkocht. Hier zijn in de zomer onder andere kersen, rode bessen, aardbei, kruisbessen en bramen verkrijgbaar. Zo'n stalletje heb je niet alleen om de inkomsten, maar je doet direct kleinschalig consumentenonderzoek. Zo weet je snel wat mensen lekker vinden en waar ze bereid zijn om voor te betalen. Verkoop je het thuis niet, dan is dat elders vaak hetzelfde."

Voor meer informatie:
Bart Verwoert
Verwoert Fruit
Provincialeweg 1
4033 BP Lienden
06-51885355
bart@verwoertfruit.nl
www.verwoertfruit.nl