Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Grapefruitaanvoer gedomineerd door landen rondom Middellandse Zee

Spaanse citroen gaat gebukt onder prijsdruk en hoog uitvalpercentage

De Spaanse citroensector blijft gebukt gaan onder de prijsdruk en het hoge uitvalpercentage. Aanzienlijke volumes zijn bestemd voor de verwerkende industrie, zo laat de Spaanse Interprofessionele Vereniging voor Citroen en Grapefruit (Ailimpo) weten.

Arranca en España la campaña del limón con la previsión de una caída en la  producción del 23%

"Het Turkse aanbod concurreert fel met Spanje op de markten van Oost-Europa, waar de controles op residuen van gewasbeschermingsmiddelen nu en dan mogelijkheden creëren voor het Spaanse aanbod", stelt de interprofessionele organisatie.

Het goede nieuws is dat na de zeer trage start van het seizoen in september en oktober, als gevolg van de aanhoudende aanvoer vanuit Zuid-Afrika, de exportgegevens in november en december een stijgende lijn vertoonden op de Europese markt.

"Het slechte nieuws is dat telers, verpakkers en verwerkende industrie met krappe winstmarges werken door de forse stijging van de kosten, de kater van de lage prijzen voor het Zuid-Afrikaanse aanbod op het einde van hun en het begin van ons seizoen, de grotere Turkse aanvoer door de depreciatie van de lira en de impact die het uitvalpercentage heeft op de goede partijen citroenen. Bovendien is er een neerwaartse druk op de prijzen vanuit de supermarktketens, die niet begrijpen dat duurzaamheid begint bij rentabiliteit voor telers en leveranciers", luidt het bij Ailimpo.

Op middellange termijn wacht de sector de evolutie van het Turkse aanbod af en dan vooral de impact ervan op de markt voor Klasse II-fruit.

Grapefruitaanvoer gedomineerd door landen rondom Middellandse Zee
Volgens Ailimpo vertoont de grapefruitmarkt het gebruikelijke gedrag voor de maand januari, in afwachting van een opleving van de vraag.

"Het aanbod wordt nog steeds gedomineerd door fruit uit het Middellandse Zeegebied. De Spaanse volumes blijven stabiel, terwijl de aanvoer uit Israël iets onder het gemiddelde ligt door overvloedige regenval. Ook de import vanuit Turkije lijkt licht te dalen, maar dan omwille van de geldende beperkingen op fytosanitair vlak", vertellen ze bij Ailimpo.

"In het premiumsegment blijft de aanvoer van grapefruit uit Florida zeer beperkt door de forse terugval van de oogstopbrengst en de stijgende vrachtprijzen."

Voor meer informatie:
Ailimpo
C/ Villaleal, 3
30001 Murcia (Spanje)
Tel: +34 968 216 619
www.ailimpo.com

Publicatiedatum: