Kersenveredeling in Zuid-Afrika om in groeiende vraag te voorzien

Sinds haar oprichting in 2001 richt IFG zich op de veredeling van kersen- en druivenrassen die de consument een smakelijke eetervaring bieden. Het bedrijf heeft haar hoofdkantoor in Bakersfield, Californië, maar wil dat consumenten overal ter wereld van haar fruitrassen kunnen genieten. "Al sinds haar oprichting focust IFG op de ontwikkeling van kersenrassen voor warmere klimaten," vertelt Alwyn van Jaarsveld, International Cherries Commercial Manager. "Vanuit deze gedachte introduceerden we ruim 10 jaar geleden de eerste kersenrassen in Afrika, wetende dat de ontwikkeling van nieuwe rassen veel tijd zou vergen," voegt hij eraan toe. 

Zuid-Afrika was de meest logische plaats om hiermee te beginnen, aangezien dit land over een schat aan natuurlijke hulpbronnen, een goede infrastructuur en voldoende arbeidskrachten beschikt en een goed gevestigde fruitsector heeft. "De Zuid-Afrikaanse fruitsector levert niet alleen aan de lokale markt, maar ook aan regionale en overzeese markten." De kwekerij van IFG bevindt zich in West-Kaap, maar de rassen worden getest in regio's die zich uitstrekken van West-Kaap, in het zuiden, tot Limpopo in het noorden van het land. 


Aanbod op kersenmarkt ontoereikend
Kersen zijn ongekend populair en het huidige aanbod kan de vraag niet bijbenen. "Kersen zijn een steenfruitcategorie die de markt vroeg bereikt en klanten die verlangen naar de zomer kunnen vaak niet wachten tot deze voorbodes van warmer weer in het winkelschap liggen," zegt Van Jaarsveld. Hij legt uit dat kersen in het zuidelijke deel van het continent met Kerst worden geassocieerd. "Afrikanen zijn dol op zoete fruitsoorten en nu er sprake is van onvoldoende aanbod op de markt richten we ons op de veredeling van rassen die goed presteren in warmere klimaten en waarmee het oogstseizoen kan worden gerekt," vervolgt hij.

"Het zou met name gunstig zijn om het seizoen te vervroegen omdat de oogstperiode in Zuid-Afrika net iets eerder start dan in Chili. Gezien de verwachte klimaatopwarming in de toekomst moeten kersenrassen ook hiertegen bestand zijn. Aangezien Zuid-Afrika beschikt over een enorme variëteit aan microklimaten is een goede afstemming van rassen op de teeltomgeving cruciaal."

Het IFG-ras Cher-ten 

Uniforme maten, knapperige 'bite' en verscheidenheid aan kleuren
In Zuid-Afrika, waar kersen van oudsher als nicheproduct worden beschouwd, waren tot voor kort uitsluitend traditionele rassen verkrijgbaar. "Sommige hiervan waren al meer dan 100 jaar oud. De meeste van de conventionele rassen waren oorspronkelijk afkomstig uit zogenaamde 'high chill'-gebieden en zodoende ongeschikt voor de teelt in Afrika," legt Van Jaarsveld uit.  

'Low-chill'- en 'mid-chill'-kersenrassen zijn het best aangepast aan het klimaat in Afrika en daarom ook het populairst. Wil een kers aan de vraag van de hedendaagse consument kunnen beantwoorden dan zijn uniforme maten en een goede fruitzetting essentieel. Daarnaast dient het fruit een knapperige 'bite' en ronde vorm te hebben en bovenal een smakelijke eetervaring te bieden. De kersen van IFG worden ontwikkeld om aan al deze specificaties te voldoen en volgens Van Jaarsveld is er ook een markt voor verschillende kleuren. "Consumenten houden van aantrekkelijke keuzes, zoals we ook hebben gezien met roze appelen, gele kiwi's en witte aardbeien. Deze tillen standaard fruitcategorieën naar een nieuw niveau. De dagen van smaakloos 'plastic' AGF zijn voorgoed voorbij."

Het ras Cheery Glow™ 

Het ras Cheery Moon™ 

Voor meer informatie:
Alwyn van Jaarsveld
IFG
ajaarsveld@ifg.world
www.ifg.world


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven