BLE markt verslag week 02/2022:

Spaanse Clemenules duidelijk overheersend in de markt

Spaanse clementines overheersten duidelijk in de markt, Clemenules allereerst. Italiaanse en Marokkaanse partijen kwamen niet verder dan een aanvullende status. De beschikbaarheid was beperkt, maar voldoende om aan de constante vraag te voldoen. De noteringen vertoonden dikwijls een licht dalende tendens, maar in München stegen deze.

De aanbodsituatie voor mandarijnen is enorm verruimd: Vooral de Spaanse leveringen namen sterk toe. Clemenvilla en Tango waren meestal beschikbaar. De Turkse Murcott won sterk aan belang en werd gewoonlijk aangeboden in kartons van 9 kg. In Berlijn konden ze vlot worden ondergebracht. De influx van Israëlische Orri nam duidelijk toe, maar was op sommige plaatsen nog vrij schaars. De hoge noteringen konden het niveau van de vorige week niet helemaal handhaven. De Marokkaanse Nadorcott verscheen op steeds meer markten, maar had uiteindelijk slechts een aanvullend karakter.

Turkse Satsuma's speelden niet langer een belangrijke rol en verdween langzaam van het toneel. Al met al was de belangstelling er zeker, en die nam op sommige momenten toe door de winterse temperaturen. Als gevolg van het grotere aanbod vertoonden de prijzen echter vaak een neerwaartse tendens.

Appelen
Aan de start van de Duitse appelweek overheersten Duitse goederen, met name Elstar, Jonagold, Boskoop en Pinova. De vraag was niet bijzonder groot en er kon zonder problemen aan worden voldaan.

Peren
Hoewel het assortiment niet bijzonder uitgebreid was, was het voldoende om aan de vraag te voldoen. Italiaanse goederen bleven vrij duur, zodat de verkoop soms nogal traag ging.

Druiven
De beschikbaarheid nam enorm toe. Vooral de invoer uit Peru en Zuid-Afrika is sterk toegenomen. Diverse Arra- en IFG-variëteiten vormden de basis van het aanbod.

Sinaasappelen
Spaanse Navelina's domineerden het sinaasappelsegment. De prijzen bleven binnen de marges, zolang de kwaliteit niet te wensen overliet.

Citroenen
De Spaanse leveringen domineerden de markt, meer dan Turkse goederen. Vraag en aanbod waren voldoende in evenwicht. Niettemin vertoonden de prijzen hier en daar een stijgende tendens.

Bananen
De zaken liepen nogal uiteen. Op meerdere plaatsen gingen de prijzen gingen omhoog.

Bloemkool
Er was een groot aanbod beschikbaar om zonder problemen aan de vraag te voldoen. Op sommige plaatsen was het aanbod echter te groot, zodat de prijzen omlaag moesten.

Sla
IJsbergsla kwam uitsluitend uit Spanje. Hoewel het aanbod was toegenomen, was het niet altijd voldoende om aan de vraag te voldoen. Prijsstijgingen waren aan de orde van de dag, op bijna alle markten.

Komkommers
Spaanse komkommers domineerden de markt, meer dan Griekse. De prijzen vertoonden een stijgende tendens, soms zelfs vrij sterk.

Tomaten
Er was een ruim aanbod, waarbij Marokkaanse, Spaanse en Turkse goederen de boventoon voerden. De afzet was ongelijkmatig: op sommige plaatsen waren cherrytomaten populair, maar hoge prijzen zorgden soms ook voor voorraden.

Paprika's
Spaanse partijen overheersten, Turkse en Marokkaanse paprika's vulden de markt aan. Aan de vraag kon gemakkelijk worden voldaan dankzij de grotere beschikbaarheid. De prijzen neigden naar boven.

Bron: BLE 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven