Sterke vraag naar Turkse aardbeien verwacht

De vraag naar Turkse aardbeien is tevredenstellend. De binnenlandse vraag is al sterk en met Valentijnsdag in het vooruitzicht zal ook de vraag vanuit internationale markten verder aantrekken. De prijzen liggen iets hoger dan vorig jaar, maar ondanks de lagere koers van de Turkse lira worden er geen problemen op het gebied van prijzen en inkomsten verwacht. 

Het Turkse aardbeienseizoen is goed van start gegaan, zo laat Coskun Eren weten, marketingmanager bij de Turkse fruitexporteur Eren Tarim. "Hoewel de aanvoer momenteel nog gering is, zien we een sterke binnenlandse vraag vanuit de retail. De vraag op internationale markten zal ook aantrekken en we hebben al verzoeken ontvangen van zowel bestaande als nieuwe klanten voor programma's dit seizoen. Daarnaast zal de vraag in aanloop naar 14 februari evenals voorgaande jaren verder toenemen. Dankzij de vroege start, goede aanvoer en gunstige weersomstandigheden was het vorige aardbeienseizoen een groot succes voor Turkse exporteurs. De export groeide met 50% in volume. De verwachting is dat de oogstopbrengsten en kwaliteit dit seizoen vergelijkbaar zullen zijn met vorig jaar."

Eren zegt dat het bedrijf nauwelijks logistieke problemen ervaart en dat zelfs de lage koers van de Turkse lira dit aardbeienseizoen geen problemen op zal leveren. "We rekenen op een goed seizoen. We zijn al begonnen met het voorbereiden van langetermijnprogramma's voor onze bestaande klanten en eventuele nieuwe aanvragen van toekomstige klanten. We worden niet zo hard geraakt door de ontwrichting van de logistieke keten en zullen daarom in staat zijn om de meest optimale logistieke oplossingen te kiezen, zodat onze zendingen hun bestemming op tijd bereiken. De prijzen zullen naar verwachting wel iets hoger zijn dan vorig jaar. Dit heeft te maken met de onvermijdelijke stijging van de productiekosten als gevolg van de hogere grondstoffenprijzen en arbeidskosten. Met het oog op de waardedaling van de Turkse lira ten opzichte van de euro en Amerikaanse dollar, die meer dan 50% ten opzichte van vorig jaar bedraagt, verwachten we desondanks competitieve prijzen te kunnen hanteren in vergelijking tot onze voornaamste concurrenten, te weten Spanje en Egypte."

Hoewel een aantal regio's in Turkije kampt met de gevolgen van klimaatverandering, wordt de aardbeienteelt hier niet door geraakt. Eren benadrukt: "De voornaamste reden waarom het belang van de aardbeienteelt de afgelopen jaren is gegroeid, zowel in Turkije als elders ter wereld, is de mogelijkheid om dit gewas te telen onder verschillende klimaatomstandigheden. Aangezien we onze aardbeien zowel in kassen als in de vollegrond kunnen telen, kunnen we klimaatuitdagingen opvangen en hebben deze minder vat op ons."

“We zijn van plan om van aardbeien één van onze belangrijkste producten te maken en we schalen onze productie ieder jaar verder op. We hebben geïnvesteerd in nieuwe post harvest-technologie op het gebied van bewaring en we hebben deze vorig seizoen uitvoerig getest. Daarnaast breiden we onze exportbestemmingen uit naar nieuwe markten. De EU en Rusland waren van oudsher de belangrijkste exportmarkten voor onze aardbeien. Recent is ook het aandeel van de export per luchtvracht naar markten in het Verre Oosten flink gegroeid. Het feit dat we over onze eigen logistieke divisie beschikken, is momenteel een groot voordeel. Deze afdeling helpt bij de planning van langetermijnprogramma's, zodat we steeds aan de vraag van onze klanten kunnen beantwoorden. Dit jaar zullen we minimaal 30% meer aardbeien afzetten dan vorig seizoen," zegt Eren tot slot. 

Voor meer informatie: 
Coskun Eren
Eren Tarim
Tel: +90 533 695 5802
coskun@erentarim.com 
www.erentarim.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven