Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Vorig jaar viel 2.000 ha mandarijnen en 900 ha kaki weg in Valencia

Een berekening van telersvereniging La Unió de Llauradors op basis van het meest recente rapport over het Spaanse tuinbouwareaal dat door het ministerie van Landbouw is opgesteld, laat zien dat er vorig jaar 2.056 ha mandarijnen en 888 ha kaki is weggevallen in de Valenciaanse Gemeenschap.

Ook andere teelten moesten het in 2021 met minder areaal stellen: de amandelteelt gaf 523 hectare prijs, abrikozen 632 hectare en perzik/nectarine 111 hectare.

De citroenteelt nam dan weer toe met 1.200 hectare, er kwamen 714 hectare avocadobomen bij, olijven plusten met 264 hectare, het druivenareaal (wijnbouw en tafeldruiven) breidde uit met 166 hectare, er werden nieuwe sinaasappelbomen geplant op 275 hectare en telers voegden 139 hectare toe aan het tijgernotenareaal.

"Voor de scherpe daling van het mandarijnenareaal moeten we vooral met de vinger wijzen naar de lage telersprijzen voor vroege mandarijnen en clementines als gevolg van de concurrentie uit Zuid-Afrika. In 2021 steeg de Zuid-Afrikaanse export van mandarijnen naar de EU met meer dan 30%. Uit een recent onderzoek van La Unió blijkt dat Zuid-Afrika de afgelopen jaren in de maand september gemiddeld 18.000 ton meer mandarijnen heeft geëxporteerd naar de EU. In de laatste twee jaar was dat telkens zelfs 25.000 ton meer. Over de gehele exportperiode gaat het over gemiddeld 64.000 ton meer tijdens de afgelopen jaren en telkens 78.000 ton meer in de laatste twee seizoenen."

Daarom blijft La Unió eisen dat mandarijnen deel uitmaken van de herziening van de economische partnerschapsovereenkomst tussen de EU en de Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika. La Unió stelt een invoerprijs voor vanaf de maand september, nadat duidelijk is geworden dat Zuid-Afrika een stoorzender is voor de afzet van Spaanse clementines en mandarijnen in het begin van het seizoen.

"Ook wat de kakiteelt betreft vragen we aan de verschillende overheidsdiensten meer aandacht voor de steeds groter wordende problemen door extreme weersomstandigheden en plaagdruk. In de tussentijd kan er geldelijke steun worden verleend om de teeltbedrijven overeind te houden. Zo kan worden vermeden dat telers de percelen opgeven, wat economisch en milieutechnisch gezien een kleine ramp zou zijn voor onze streek. Telers hebben nu immers te maken met een buitensporige stijging van de productiekosten om de plagen het hoofd te bieden, want de geautoriseerde producten hebben niet de gewenste efficiëntie en nuttige insecten zijn vaak heel duur. Bovendien helpt de prijsstijging van elektriciteit, meststoffen en verpakkingen de zaak geen meter vooruit", luidt het.

Voor meer informatie:
La Unió
Tel: +34 963 530 036
launio@launio.org
www.launio.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven