Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

USDA-rapport Zuid-Afrikaans citrus

Zuid-Afrikaans citrusareaal op 98.700 ha geraamd

Naar verwachting zal de sterke groei van de citrusproductie ook in het marktjaar 2021-2022 aanhouden. Deze verwachting is gebaseerd op het areaal, waar jonge boomgaarden hun volledige productiepotentieel bereiken, evenals op de beschikbaarheid van irrigatiewater en normale weersomstandigheden. Het verkrijgen van toegang tot nieuwe markten zal cruciaal zijn voor Zuid-Afrikaanse telers. Dit met het oog op de verwachte productietoename, de verzadiging van traditionele markten, de wereldwijde prijsdalingen en de concurrentie van andere citrustelende landen. In 2020 bereikte de tariefvrije export van alle citruscategorieën onder de African Growth Opportunity Act (AGOA) met 91.402 ton een piek. De verwachting is dat deze sterke groei zich in 2021 zal voortzetten aangezien de VS nog altijd als premium markt wordt gezien. 

In heel Zuid-Afrika wordt citrus geteeld, hoewel de teelt zich met name concentreert in de provincies Limpopo, Oost-Kaap, West-Kaap, Mpumalanga, KwaZulu-Natal, Noord-Kaap en Noord West. In 2021 werd het areaal op 94.329 ha geraamd. Ook in 2022 zal er naar verwachting sprake zijn van groei dankzij de grootschalige aanplant van easypeelers, citroenen en nieuwe sinaasappelrassen. 

De grapefruitoogst zal in het marktjaar 2021-2022 met 2% licht toenemen tot 374.000 ton, tegenover 367.000 ton in 2020-2021. Deze verwachting is gebaseerd op de gunstige weersomstandigheden, goede regenval in de voornaamste teeltgebieden en het feit dat jonge boomgaarden hun volledige productiepotentieel bereiken. 

Klik hier voor het volledige rapport.

Bron: fas.usda.gov


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven