Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Joan Caballol i Angelats, directeur van het Spaanse Sando Clementine:

"Mooie teeltprijzen met de Sando clementines"

De Sando clementine, een beschermd ras dat een spontane mutatie is van Fina, wordt in Spanje geoogst vanaf de derde week van december tot en met februari. De clementine wordt nu ondersteund door een nieuwe organisatie die de aanplant van het ras beheert in de gebieden waar het ook is ontstaan en waar het uitstekend gedijt: het zuiden van Castellón, Valencia en Andalusië. Het is "de clementine van hier", luidt een van de slagzinnen.

"Sando is het seizoen gestart met goede telersprijzen en uitstekende kwaliteit. Ondanks het slechte weer tijdens een deel van het groeiseizoen zal er naar verwachting 15 miljoen kilo worden geoogst, voornamelijk in de provincies Castellón en Valencia en in het gewest Andalusië", zegt Joan Antoni Caballol i Angelats, directeur van Sando Clementine.

"Geavanceerde teelttechnieken, die hebben geleid tot een betere maatvoering, en een aangeboren weerstand die de clementine beschermt tegen ongunstige weersomstandigheden en problemen zoals de alternaria-schimmel, hebben de afgelopen twee jaar de belangstelling gewekt van telers die biologisch gecertificeerd zijn of die een alternatief zoeken voor hun rassen die sterk worden aangetast door alternaria", vertelt Joan. "De clementine heeft een intense kleur en is pitloos. Elk jaar is de opbrengst bovendien hoog, want de bomen kennen geen off-year. Dat is een niet onbelangrijk aspect als het op rentabiliteit aankomt."

Veredelaar Sando Clementine SL heeft de weg van de dialoog gekozen om overeenkomsten te sluiten met telersverenigingen, zoals bijvoorbeeld Unió de Llauradors, en een oplossing voor te bereiden voor de problemen waar de sector onder gebukt gaat. Het stelt financiële plannen voor aan telers, en dan vooral aan de groep jonge telers, in de vorm van leningen zonder rente of onderpanden.

Sando richt ook de blik op andere citruslanden zoals Zuid-Afrika en Australië en is van plan om in 2022 in Chili en Peru een project op touw te zetten. Het doel is om 6 tot 7 maanden per jaar van dit ras te kunnen genieten.

In 2017-18 werd de etikettering van het ras met het erkende GESVATEC-systeem ingevoerd, wat de traceerbaarheid en authenticiteit van Sando garandeert. "Dit is niet zomaar een etiket. Het verschaft info over het ras en geeft de consument de zekerheid dat het fruit van een geautoriseerde teler afkomstig is, wat zich verder ook vertaalt in een betere prijs voor de exporteur en voor de teler. Toch moeten we op dit vlak met spijt vaststellen dat veel handelaars en verkopers het ras nog steeds niet naar behoren etiketteren. Het is essentieel en ook verplicht om de rassen correct te markeren, niet in het minst vanuit ethisch oogpunt naar de consument toe", zegt Joan Caballol.

"Afgelopen jaar is met de technologische hulp van Visualnacert een systeem opgezet voor geolocatie van de teeltbedrijven die over een licentie beschikken en voor satellietbewaking die veldinspecteurs begeleidt bij het opsporen van percelen waar geen vergunning voor is aangevraagd en die ernstige schade toebrengen aan de rechtmatige telers", voegt hij eraan toe.

"Als resultaat van dit controlewerk hebben we 41 illegale percelen opgespoord, met wetenschappelijke zekerheid dat het om de Sando-variëteit gaat. Het zou het gemakkelijkst en meest praktisch zijn om rechtszaken aan te spannen om erachter te komen wie de overtreders zijn… Maar we kiezen ervoor om de zaak eerst op te volgen en te kijken wie het fruit gaat oogsten. We willen de weg van de dialoog bewandelen. We zullen die teeltbedrijven de kans geven hun percelen te regulariseren. Gaan ze akkoord, dan zullen hun percelen als nieuwe Sando-teelten worden behandeld en krijgen ze ook betalingsfaciliteiten. Maar die respijtperiode is uiteraard beperkt in de tijd. We geven overtreders de kans om hun percelen te regulariseren tot en met 20 januari 2022. Daarna bewandelen we de gerechtelijke weg."

Voor meer informatie:
Joan Antoni Caballol i Angelats
Sando Clementine SL
Av. Generalitat, 104, 1ºC
43500 Tortosa (Spanje)
Tel: +34 609045598
info@sandoclementine.com 
www.sandoclementine.com

Publicatiedatum: