Lohan Marais - Icon Fruit

"Zuid-Afrikaanse kerspruimen zien er nog beter uit dan vorig jaar"

"Sinds het begin van het seizoen heeft het iedere week wel geregend, waardoor we een moeizame start beleefden en een deel van de abrikozen en pruimen regenschade heeft opgelopen. Het vroege seizoen begon 10 tot 12 dagen later dan verwacht, maar ik denk dat het seizoen van onze middellate en late rassen geen vertraging op zal lopen en dat de achterstand de komende twee weken wordt ingehaald," zegt Lohan Marais, commercieel directeur bij de Zuid-Afrikaanse steenfruitspecialist Icon Fruit. 

“Het voordeel is dat het in ieder geval niet te warm is. Andere jaren worstelden we vaak met hitte en zonnebrand," merkt hij op.

Icon Fruit is gestart met het verpakken van haar Zaiger kerspruimen. Sinds maandag wordt het ras Sweet Pixie 4 verpakt, waarna overgeschakeld zal worden op Sweet Pixzee 2, dat gedurende een periode van zes weken wordt geplukt. De meeste kerspruimboom-gaarden bevinden zich in Simondium. In Klein-Karoo komen momenteel jonge boomgaarden in productie, waardoor het seizoen in de toekomst zal worden verlengd. 

"De kerspruimen zien er erg goed uit, zelfs nog beter dan vorig jaar," zegt hij. "De kleuring is goed, evenals het suikergehalte, met een brix van zo'n 15, 16. Maandag hebben we het eerste fruit geplukt en we zijn erg enthousiast."

Foto's: Icon Fruit

De kerspruimen worden verladen naar de traditionele markten voor Zuid-Afrikaans steenfruit. "Het is een betrekkelijk nieuwe lijn. We bieden onze kerspruimen nu voor het derde jaar aan. Vorig jaar oogstten we voor het eerst grote aantallen. Bepaalde klanten zijn al bekend met dit product, maar er zijn er ook nog veel die het niet kennen. We boeken echter goede vooruitgang met het introduceren van deze fruitsoort onder onze klanten."

De kerspruimen worden bulk verpakt in zakken van 5 kilo of in punnets van diverse formaten. 

Het verpakken van Ruby Dawn, een interspecifieke pruim van Zaiger, is momenteel bijna voltooid, terwijl de oogst van de pruimenrassen Sapphire en Black Splendor net begonnen is, een week later gevolgd door die van Ruby Sun. 

"We plukken momenteel de laatste Imperial-abrikozen en volgende week beginnen we aan de oogst van de rassen Bebeco en Soldonne. Volgende week start ook de pluk van de December Princess-perziken en Luciana-nectarines."

De steenfruitmarkt in het Midden-Oosten staat al onder druk, terwijl de voornaamste markten in de EU en het VK relatief leeg zijn. De verlading van het fruit blijft echter een uitdaging. "De kansen liggen er, maar de verlading is lastig vanwege vertragingen als gevolg van de harde wind in de haven van Kaapstad en het feit dat containers schaars zijn."

Voor meer informatie: 
Lohan Marais
Icon Fruit
Tel: +27 72 643 4204
lohan@iconfruit.co.za
www.iconfruit.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven