Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Alfonso Tomé, Frescitrus

25-30% meer clementines geoogst dan aanvankelijk verwacht

In het Zuid-Spaanse gewest Andalusië is Huelva de provincie waar de meeste mandarijnen worden geteeld. Het areaal en de oogstopbrengsten zijn er drie keer zo groot als in de provincie Sevilla, het tweede belangrijkste mandarijnengebied in Andalusië. En het verschil tussen het beplante en in productie zijnde areaal is volgens cijfermateriaal van het Spaanse ministerie van Landbouw dermate groot dat er de komende jaren een aanzienlijke toename van de oogsthoeveelheden wordt verwacht in Huelva.

"Op 13 september zijn we begonnen met de pluk van de eerste Clemenrubí’s en een week geleden hebben we de laatste Oronules geoogst", legt Alfonso Tomé van Frescitrus uit. "Het is een zeer positief seizoen geweest wat het volume betreft, ondanks het stormweer eind september. De waterhoos die in één uur bijna 120 liter per vierkante meter boven onze streek loosde, werd op sommige punten nog vergezeld van hagelbuien. Vooral de gemeenten Isla Cristina, Cartaya en Lepe werden hard getroffen en daar kwamen de lage clementinepercelen onder water te staan, terwijl de oogst net was begonnen. Toch hebben we 25-30% meer fruit kunnen plukken dan aanvankelijk verwacht. Van deze vroege rassen, die een van onze twee pijlers vormen, hebben we 9 miljoen kilo geoogst."

"De andere piek zullen we halen met de late clementines. Dat seizoen begint in januari met Clemenvilla, gevolgd door Tango, Nadorcott en Orri. Eind maart/begin april sluiten we dan het seizoen af met Murcott. In Huelva bestrijken we het hele rassenassortiment van mandarijnen."

De clementines uit Huelva komen in september op de markt, wanneer er ook nog fruit uit Zuid-Afrika aanwezig is. Begin november is er dan overlap met de oogst van de Valenciaanse Gemeenschap, maar daar wordt er dit jaar minder fruit geoogst. Het Valenciaanse ministerie van Landbouw raamt de daling op 18% voor mandarijnen en op 27,7% voor clementines. "Normaal gesproken stoppen we met onze vroege clementines van zodra de Valenciaanse Clemenules op de markt komen, aangezien de vraag naar Oronules dan daalt en ook de prijzen een neerwaartse beweging maken, maar dit jaar hebben we die druk niet gevoeld door de lagere beschikbaarheid van Valenciaans fruit. We hebben ons seizoen dus kunnen rekken tot ver in november."

"Aan het begin van ons seizoen was er anderzijds nog veel Zuid-Afrikaans fruit op de Europese markt, met name clubmandarijnen van het type Nadorcott, Orri of Tango. Daarmee kunnen we toch moeilijk concurreren met onze vroege clementines. Maar over het algemeen hebben we kwaliteitsvolle clementines met de juiste maten gehad, zodat we vanaf het begin correcte prijzen hebben gezien. Daarnaast hebben we ervoor gekozen om clementine met blad aan te bieden om ons te kunnen onderscheiden van Zuid-Afrika. Citrus met blad staat immers symbool voor versheid", benadrukt Alfonso. "Van de 9 miljoen kilo die we hebben afgezet, was bijna 70% clementine met blad."

"Fruit dat 30 dagen lang in de opslag heeft gelegen, heeft niet dezelfde kwaliteit als een product dat is gerijpt aan de boom en op die manier zijn mooie kleur en juiste Brix-graad heeft gehaald. Het frisse, groene blad geeft aan dat het fruit slechts 2 of 3 dagen vóór het in het winkelmandje terecht komt, is geplukt."

"Alle markten, zowel in Spanje als in het buitenland, reageren heel positief op het fruit met blad," legt Alfonso uit. "Maar we moeten de consument blijven uitleggen wat het precies betekent. Alleen zo kan het echt gewaardeerd worden. De teler loopt een risico door het fruit aan de boom te laten hangen tot het op natuurlijke wijze een mooi kleurtje krijgt, want als het opeens hevig begint te regenen, kan hij zijn oogst verliezen. De markt moet dit niet alleen waarderen, maar dat ook laten blijken aan de hand van de prijzen. Bovendien is de smaak van het fruit dat op natuurlijke wijze rijpt veel beter dan dat van fruit dat het rijpingsproces heeft doorlopen in een opslagkamer", benadrukt de manager van Frescitrus.

Fruit met meerwaarde
De versheid en natuurlijkheid van het fruit die gegarandeerd wordt door het frisse blad is een meerwaarde gebleken in het huidige clementineseizoen van dit verwerkingsbedrijf uit Huelva, dat opgericht werd in 1998. Maar de onderneming heeft nog een troef. "Momenteel bevinden verschillende percelen zich in het proces van bio-certificering en geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën zijn al volledig ingeburgerd op onze velden. Het uitzetten van nuttige insecten werkt voor ons veel beter dan het gebruik van chemicaliën", zegt Alfonso Tomé. "We zijn ook lid van verschillende clubs. Zo telen we Nadorcott, Tango en Orri. Clubrassen hebben hogere productiekosten dan de royaltyvrije mandarijnen, maar op dit moment behalen de telers er zeer interessante winstmarges mee."

Volgens een kostenstudie die door de Andalusische overheid werd uitgevoerd voor het seizoen 2019/20 – nog vóór de sterke kostenstijging van afgelopen jaar dus – bedroegen de gemiddelde productiekosten inclusief oogst voor vrije mandarijnenrassen € 8.555 per hectare, terwijl die voor clubrassen op € 13.462 per hectare neerkwamen.

"Ook Marokko teelt clubrassen, vooral Nadorcott, en daar zijn de productiekosten veel lager dan in Spanje, aangezien een van de belangrijkste componenten, met name arbeid, er veel goedkoper is. In de toekomst kan dat zeker een probleem worden", waarschuwt Alfonso Tomé. "Daar zullen we weer een oplossing voor moeten vinden, zoals we dat ook hebben gedaan met de mandarijn met blad."

Clementines uit Huelva
Op basis van gegevens van vorig seizoen tot en met september, nam de Andalusische export van mandarijnen met 12% toe tot meer dan 49.000 ton, waarvan 93,7% overeenkwam met afzet in de Europese Unie. Huelva speelt een beslissende rol bij het genereren van deze cijfers, want 61% van de Andalusische mandarijnen worden in die provincie geplukt.

Met deze grote volumes, de geografische concentratie, de kwaliteit van het fruit en het eigen afzetvenster binnen het Spaanse seizoen zou er gedacht kunnen worden aan een toekomstige differentiatie voor de mandarijnen en clementines uit Huelva binnen het nationale citruspanorama. Dergelijk initiatief bestaat immers al voor een andere Andalusische citrussoort, namelijk de Sinaasappelen van de Guadalquivirvallei.

"Momenteel is er in de provincie nog geen sprake van dergelijk project, maar voor de vroege mandarijnen liggen er zeker kansen in die zin. Het is namelijk hoogwaardig fruit dat door de markt altijd wordt gewaardeerd, ondanks de concurrentie die er is", zegt Alfonso Tomé.

Voor meer informatie:
Alfonso Tomé
Frescitrus
Centro Tecnológico de la Agroindustria ADESVA
P.I. La Gravera, Avda. La Dehesa del Piorno, 1
21440 Lepe (Huelva) - Spanje
Tel: +34 650 949 191
atome@frescitrus.com
www.frescitrus.com

Publicatiedatum: