"Er is een 50% tekort aan citrus in Egypte en dat is gunstig voor de vraag"

Het Egyptische citrusseizoen kent zo zijn uitdagingen dit jaar. De kosten voor transport en grondstoffen zijn gestegen en dat heeft gevolgen voor de uiteindelijke prijs van het product. Aangezien er sprake is van een productietekort zal de vraag niet afzwakken en dit creëert kansen voor Egyptische exporteurs om nieuwe markten te bereiken. 

Het Egyptische exportbedrijf Rula for Land Reclamation bereidt zich al enige maanden voor op het citrusseizoen, dat nu eindelijk van start gaat. Mostafa Ali, commercieel manager bij Rula: "We zijn in september begonnen aan de voorbereidingen voor het nieuwe citrusseizoen door ons pakstation te vernieuwen en verbeteren. We hebben daarnaast alle bedrijven gecontroleerd om er zeker van te zijn dat de kwaliteit van het fruit aan onze verwachtingen voldoet."

Hoewel Ali dit seizoen op een goede vraag rekent, zijn er ook de nodige uitdagingen, in het bijzonder de hoge logistieke kosten. "Het belooft een moeilijk seizoen te worden, met name wat betreft de logistiek. De zeevrachttarieven zijn verdubbeld en de beschikbare vrachtruimte is beperkt. Dit zal een nadelig effect hebben op de export. De productie vormt dit seizoen ook een probleem. Dit geldt vooral voor Navels, waarvan het tekort zal oplopen tot zo'n 50%. Ik denk echter dat dit gunstig voor de vraag is."

Vanwege bovengenoemde uitdagingen verwacht Ali dat de vraag in bepaalde regio's sterk zal zijn. "De vraag is momenteel goed. Dit geldt met name voor Oost- en West-Europa en het Verre Oosten. De prijzen zijn echter hoog als gevolg van de extra kosten waar we momenteel mee te maken hebben, zoals voor verpakkingsmaterialen, grondstoffen en zeevracht. Daarnaast is er ook sprake van tekorten, wat de prijs ook opdrijft." 

Ali legt uit dat het bedrijf haar zinnen dit jaar op nieuwe markten heeft gezet, in Afrika en Brazilië. "Rula is van plan om dit seizoen nieuwe markten te betreden, waaronder landen in Afrika. Ik heb in het verleden al zendingen naar markten in Afrika verladen en ik hoop mijn activiteiten hier uit te breiden omdat het een veelbelovende regio is. Daarnaast zou ik ook graag voet aan de grond krijgen in Brazilië, aangezien deze markt grote aantallen Navels uit Spanje en Uruguay afneemt en wellicht ook ruimte biedt voor de afzet van onze producten. Ik denk dat we een redelijk goed citrussseizoen voor de boeg hebben, maar het zal veel energie kosten om alle uitdagingen waar we momenteel mee worstelen te overwinnen," zegt hij tot slot. 

Voor meer informatie: 
Mostafa Ali
Rula for Land Reclamation
Tel: +201007350313
Mustafa.ali@wadigroup.com.eg 
www.rulafarms.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven