Bovengemiddelde aardappeloogst in Rheinland-Pfalz

Volgens het Bureau voor de Statistiek van de Duitse deelstaat Rheinland-Pfalz was er na de slechte aardappeloogsten van de afgelopen drie jaar, in 2021 weer sprake van een bovengemiddelde oogst. De telers in Rheinland-Pfalz hebben gemiddeld 38 ton aardappelen per hectare geoogst.

Daarmee valt de oogst circa zes ton per hectare c.q. 19 procent hoger uit dan vorig jaar. Het langjarig gemiddelde over de jaren 2015/2020 wordt met circa vier ton per hectare (11%) overtroffen. De totale oogst bedraagt circa 274.000 ton. Vergeleken bij vorig jaar teelde men 40.500 ton meer aardappelen.

Langjarig oogstniveau stabiel
Volgens de definitieve uitkomst van het grondgebruikonderzoek 2021 bedraagt het aardappelareaal 7.100 hectare. Daarmee is het areaal iets kleiner dan vorig jaar en ligt de areaalgrootte op het niveau van het meerjarig gemiddelde over de jaren 2015/2020. Over de lange termijn gezien neemt het aardappelareaal tendentieel af. In 2004 pootte men nog op 8.900 hectare 'Grumbeere', zoals men aardappelen in het hoofdteeltgebied in Rheinland-Pfalz ook wel noemt. Sindsdien is het areaal met 20 procent afgenomen. Over de lange termijn gezien is het oogstniveau, afgezien van schommelingen veroorzaakt door het weer, relatief stabiel.

Bron: Statistikamt RLP


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven