Jan Rozema, SFI Rotterdam:

"Nog altijd ruimte voor vroege nectarines en perziken uit Zuid-Afrika in Europa"

Tholen - Russische roulette, zo werd in het verleden de pre-Kerst periode nog weleens genoemd als voornamelijk de Oost-Europese markt werd voorzien en Zuid-Afrikaans steenfruit en Chileense kersen. Nu er vandaag de dag veel meer fruit jaarrond beschikbaar is, is de import van deze specialiteiten behoorlijk afgenomen, maar SFI Rotterdam – dat sinds dit jaar met blik op de Maas in Schiedam huisvest -  speelt nog altijd haar partij mee in deze importhandel. Met Jan Rozema nemen we het steenfruitseizoen door.


De nectarinevariëteiten Alpine, Sunect en Royal Ruby

"Als gespecialiseerd importeur betrekken we de verschillende steenfruitcategorieën uit een groot aantal gebieden uit de Westkaap, zoals Simondium, Paarl, Robertson, Bonnievale, Klapmuts, Piketberg, Clanwilliam, Tulbagh en Wolsely. Ieder gebied heeft zijn eigen microklimaat en als het regent in het ene gebied kan er in het andere gebied nog altijd gepakt worden. Dankzij de verschillende teeltgebieden, kunnen we het seizoen verlengen tot wel vijf weken in plaats van de gebruikelijke 2-3 weken", aldus Jan.

Imperial- en Carisma-abrikozen

"Eind oktober arriveert traditioneel het eerste gevlogen steenfruit in Europa met een assortiment vroege nectarines, perziken en later ook pruimen. Met name het Verenigd Koninkrijk is een grote afnemer van vroeg steenfruit voor diverse retailers, vooral voor de kleine maten die op schaaltjes worden verpakt. Wij stappen in als de eerste containers arriveren", vertelt Jan. "Met name de Oost- en Zuid-Europese landen zijn nog goede afnemers van overzees steenfruit. In Rusland kiest men vooral voor de grote maten."

Flavor Fall-pruimen van Icon Fruit

"Ook de betere groothandel en catering kan nog goed weg met overzeese pruimen, perziken en nectarines. In Nederland zijn we traditiegetrouw niet zulke pruimeneters als in Zuid-Europa, maar zodra het beter weer wordt komen ook hier de supermarkten in beeld", vervolgt Jan. "In de perziken en nectarines hebben de laatste jaren veel geel- en witvlezige variëteiten hun intrede gedaan. Ook bij de pruimen is het aantal rassen de laatste jaren fors uitgebreid. Met name het ras Flavor Fall van Icon Fruit gooit hoge ogen in het naseizoen als de andere variëteiten van de markt zijn."

De perzikenvariëteiten Supech en Temptation

Gevraagd naar zijn verwachtingen voor het steenfruitseizoen, hangt volgens Jan veel af van de coronamaatregelen in de verschillende landen. "Pruimen, nectarines en perziken zijn echt nog producten waar groothandels zich mee kunnen onderscheiden. Krijg je te maken met lockdowns, dan is dat voor de open markt niet goed. Gelukkig bedienen wij een brede klantenkring en voorzien we zowel vanuit Schiedam als ons filiaal in Duitsland ook de nodige retailers, zowel direct als indirect."

Voor meer informatie:
Jan Rozema
SFI Rotterdam
Mercuriusweg 12B 
3113 AR Schiedam
jrozema@sfifruit.com  
www.sfifruit.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven