Sinaasappelconsumptie heeft het niveau van 2020 niet bereikt

Zuid-Afrikaanse Valencia's hebben de druk van Egypte gevoeld

Het Zuid-Afrikaanse Valencia-seizoen loopt ten einde. Ondertussen wordt het laatste fruit van de West-Kaap weer verpakt, maar een grote hoeveelheid Valencia's is nog steeds met de boot onderweg naar het oosten en er liggen in de havens ook nog verpakte Valencia's uit de Oost- en West-Kaap te wachten op containers. De beschikbaarheid van containers heeft een grote rol gespeeld in het seizoen van de Valencia-sinaasappelen.

Tegen het einde van week 41 waren 51,2 miljoen van de naar schatting 55,1 miljoen kartons van 15 kg reeds verzonden.

Afzetvenster Valencia’s met meer dan een maand verkort
"Van de twintig seizoenen dat ik in de citrussector actief ben, was dit zonder meer het moeilijkste", vertelt een teler-exporteur.
Vorig jaar eindigde het sinaasappelseizoen op het noordelijk halfrond vroeg. Er waren tekorten op de markt en dat was de belangrijkste drijfveer achter het geweldige Zuid-Afrikaanse sinaasappelseizoen van 2020.

Dit jaar waren die markten goed voorzien van Valencia’s en Zuid-Afrikaanse telers werden verrast door de lengte van het Egyptische seizoen. Egypte bleef tot ver in juli en augustus op de markt, zeggen handelaars, waardoor het afzetvenster van Zuid-Afrika met ongeveer zes weken werd verkort.

Logistiek vormde een groot probleem en er waren vertragingen van twee tot vier weken. Dat was zeer problematisch, want alle Zuid-Afrikaanse gebieden waar Valencia’s worden geteeld pieken tussen week 32 en 38.

De aankomsten in de Europese havens vonden niet in dezelfde weken als gebruikelijk plaats en een groot deel arriveerde kort voor het einde van de belastingvrije periode (tot 15 oktober). Meestal zijn exporteurs in staat om die late aankomsten te spreiden over de maand voor de start van het seizoen op het noordelijk halfrond.

Voorts vermeden rederijen Chittagong, in Bangladesh, vanwege congestie en een tekort aan containers. Vooral tijdens de piek van het seizoen werd de afwezigheid van Bangladesh als koper van kleine Valencia’s gevoeld.

Vanaf de start van het seizoen waren de consumptie en de afzet van sinaasappelen niet echt hoog dit jaar. De sterke interesse in producten met vitamine C is voorbij, zeggen handelaars. Nu wordt er blijkbaar meer uitgekeken naar vitamine D en zink. Verder heeft ook de uitrol van de vaccinatiecampagne consumenten een veiliger gevoel gegeven, waardoor vele mensen weer minder gaan letten op gezond eten.

"Door het kortere afzetvenster en een wereldeconomie die onder druk stond, was het geen gemakkelijk seizoen voor Zuid-Afrika. Voeg daar nog eens de logistieke uitdagingen, de rellen in juli en de daaropvolgende cyberaanval bij en je krijgt de perfecte mix voor een problematisch seizoen."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven