Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eerste raming steenfruit voor seizoen 2021/22: grote pruimenoogst verwacht

Trage start voor steenfruit als gevolg van koud voorjaar in de Westkaap

De meeste steenfruitboomgaarden in de Westkaap zijn uitgebloeid en de telers zijn begonnen met het uitdunnen van het fruit. Het is een koud voorjaar geweest en de wekelijkse regen (voor vrijdag wordt opnieuw zware regen voorspeld) zorgen voor een trage start.

Uit de eerste raming van de steenfruitoogst door Hortgro, de brancheorganisatie voor steenfruit in Zuid-Afrika, voor het seizoen 2021/22 blijkt de impact van nieuwe pruimen- en nectarineboomgaarden, waarbij beide oogsten naar verwachting minstens even groot zullen zijn als de onverwacht hoge volumes van vorig jaar.

Voor pruimen wordt de oogst geraamd op 15 à 16,5 miljoen dozen van 5,25 kg (de totale uitvoer van pruimen bedroeg in het afgelopen seizoen 15,2 miljoen dozen van 5,25 kg).


Pruimenboomgaarden in bloei buiten Stellenbosch, eerder dit voorjaar

De pruimenboomgaarden zien er zeer goed uit en lijken sterk op die van vorig jaar, toen de sector aangenaam verrast was door de omvang van de oogst. "Er is zeker een grote pruimenoogst op komst voor Zuid-Afrika," zegt een pruimenteler uit Boland.

"De bloei van de pruimen was goed en het is erg vroeg om dat te zeggen, maar tot nu toe gaat het goed", zegt een andere pruimenteler. "De komende weken zijn cruciaal om de uiteindelijke vruchtzetting te bepalen, maar we hebben een positief gevoel."

Toename van nectarines
Voor de export van nectarines wordt een stijging van 9% verwacht (7,1 miljoen kartons van 2,5 kg), na investeringen in nieuwe nectarineboomgaarden.

"De perzikvolumes zullen naar verwachting met 2,45 miljoen kartons (2,5 kg-equivalenten) gelijk zijn aan die in 2020/21. In de afgelopen jaren is het totale areaal van de perzikenboomgaarden gedaald", aldus Hortgro.


"Zuid-Afrika zal een betrouwbare en stabiele leverancier van steenfruit blijven voor al zijn exportmarkten."

Effect van koud voorjaar op sortering
De export van abrikozen is vorig seizoen verdubbeld - de beste abrikozenoogst in jaren omdat de Kaap de droogtejaren te boven is gekomen - maar omdat het areaal abrikozen is afgenomen, zullen de volumes naar verwachting "gelijk blijven of licht dalen" ten opzichte van het seizoen 2020/21.

Een raming van de kersenoogst is aan de gang.

De kou heeft gevolgen voor de grootte van de vruchten en volgens een teler van steenvruchten zullen de vroege perziken en nectarines zeker een maatje kleiner zijn als gevolg van het koude voorjaar.

Bij het begin van de bloei merkten de telers op dat de temperatuurverschillen een nadelig effect konden hebben op de stuifmeeldruk en de bijenactiviteit.


Pruimenboomgaarden van Boland; let op de bijenkasten aan het begin van de rijen

Pruimenindustrie "hangt aan een zijden draadje"
"De prijzen waren verschrikkelijk vorig jaar met Covid en gesloten markten en overaanbod, dus we zijn een beetje bezorgd," merkt een teler van pruimen uit Boland op, die eraan toevoegt dat volgens hem diversificatie naar bijvoorbeeld citrus of blauwe bessen een conditio sine qua non is geworden voor telers die tot nu toe uitsluitend pruimen telden.

"De pruimenindustrie hangt aan een zijden draadje", voegt hij eraan toe. Hortgro schat dat de opbrengst per doos pruimen het afgelopen seizoen 30 tot 40% lager lag dan het jaar ervoor.

"Pruimentelers zullen het komende seizoen gewoonweg niet kunnen overleven op basis van de rendementen van het seizoen 2020/21. We kunnen geen prijsdalingen aanvaarden. In feite moeten de prijzen aanzienlijk worden verhoogd om de realiteit van de kostenstructuren te compenseren."

De organisatie van de steenfruitsector waarschuwde vorige maand: "Als er geen radicale verandering komt in de mentaliteit van importeurs, handelaars, detailhandelaars en consumenten met betrekking tot de constante race naar de laagst mogelijke prijs, zal met name de pruimenindustrie afbrokkelen tot een schim van haar vroegere zelf."

Publicatiedatum: