"Al met al is het een goed jaar voor Turkse perentelers"

Door de weersomstandigheden worden de peren in Turkije later geoogst dan gebruikelijk, maar een exporteur laat wel weten dat het een mooi seizoen kan worden voor de telers, aangezien de prijzen momenteel goed zijn. De exporteur heeft zijn teelt verdubbeld dit seizoen en ook volgend jaar wil hij verder blijven groeien.

Het Turkse perenseizoen heeft wat vertraging opgelopen, vertelt Ibrahim Efecan, oprichter van de Turkse fruitexporteur FarmToWorld. "Het perenseizoen begint op 20 juli met de Santa Maria-oogst, die ongeveer een maand duurt. Het andere belangrijke ras dat we exporteren is Deveci, een peer die wat lijkt op Decana del Comizio. Die oogst begint meestal eind september, maar de weers-omstandigheden hebben daar anders over beslist. We zijn nog maar net begonnen met Deveci en de oogst zal ongeveer een hele maand duren. Beide rassen zijn tot juni beschikbaar voor de export, omdat we ze in koelcellen bewaren."

Efecan stelt dat hoge temperaturen het seizoen wat in de war sturen. "Er is veel product en ook de prijzen zijn goed, dus over het algemeen wordt het een goed perenjaar. Maar de late bloei heeft wel enige invloed op de maatvoering van de Santa Maria’s. De hoge temperaturen in augustus hebben ook een impact op de Deveci-peren, want sommige boomgaarden raakten nogal gestrest."

FarmToWorld heeft de ambitie om de komende jaren hard te groeien. Volgens Efecan is het bedrijf erin geslaagd de opbrengst dit jaar te verdubbelen en ook voor volgend jaar wil het een gelijkaardige groei aanhouden. "Enkele van onze boomgaarden zijn nog jong, dus de oogst zal elk jaar toenemen. Dit jaar plukken we dubbel zoveel als vorig jaar en volgend jaar willen we dat aantal nog eens verdubbelen. De vraag naar peren ziet er op dit moment redelijk goed uit. Door de lagere perenoogst in Europa en de voor onze export gunstige wisselkoers ziet ons seizoen er veelbelovend uit. We verwachten zeer hoge prijzen in december."

De telersprijzen zijn hoger dan vorig jaar. "Vorig jaar ontvingen we ongeveer € 0,28-0,33 per kilo. Nu liggen de telersprijzen op
€ 0,37-0,42 per kilo. De peren worden gekoeld bewaard, waardoor de exportprijs uiteindelijk € 0,70-0,75 bedraagt. Turkije is een ideaal land voor de perenteelt, omdat de kosten hier lager liggen dan in Europese landen. Ons plan is om de komende jaren meer in te zetten op rassen die goed liggen in de EU-markt, zoals Abate", besluit Efecan.

Voor meer informatie:
Ibrahim Efecan
FarmToWorld
WhatsApp: +90 5321609731
ibrahimefecan@farmtoworld.com 
www.farmtoworld.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven