Spaanse regering wil koudebehandeling voor EU van Zuid-Afrikaans citrus

De Spaanse minister van Landbouw Luis Planas en de minister van Industrie Reyes Maroto hebben de Europese Commissie gevraagd om citrus te beschouwen als een "zeer gevoelig" product bij de import vanuit derde landen. Ze dringen er bij de Commissie op aan geen toegevingen meer te doen.

In de aanloop naar de aanstaande herziening van de Economische Partnerschapsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Ontwikkelingsgemeenschap van zuidelijk Afrika (SADC), met inbegrip van Zuid-Afrika, hebben beide ministers een gezamenlijke brief gericht aan de Eurocommissarissen voor Landbouw (Janusz Wojciechowski), Handel (Valdis Dombrovskis) en Volksgezondheid (Stella Kyriakides).

Lees hier de brief gericht aan de Europese Commissie.

In hun brief herinneren Planas en Maroto eraan dat de Spaanse teelt onderhevig is aan het veeleisende Europese productiemodel en dat vanwege het gebrek aan wederkerigheid in de handelsovereenkomsten "de volgende herziening van de overeenkomst geen extra concessies voor de import van citrus zou moeten bieden".

De Spaanse teelt en export van citrus is van cruciaal belang voor de Spaanse agrovoedingssector als geheel en heeft een directe impact op de economieën van de teeltgebieden.

Sinds de ondertekening van de overeenkomst heeft Zuid-Afrika zijn citrusexport naar de EU aanzienlijk verhoogd door het teeltpotentieel te vergroten en de productieperiode te verlengen. "Door zijn ligging op het zuidelijk halfrond had de Zuid-Afrikaanse teelt een complementair karakter, maar dat wordt nu verbreed", stelt de Spaanse regering.

Naar aanleiding van het recente advies van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), richtte minister Planas eerder deze maand al een brief aan Eurocommissaris Kyriakides, waarin hij de Commissie verzocht waakzaam te blijven met betrekking tot de fytosanitaire voorwaarden voor de import van citrus.

In de brief wees de minister erop dat volgens de wetenschappelijke resultaten van het EFSA-rapport de maatregelen die Zuid-Afrika heeft getroffen om te voorkomen dat de Afrikaanse fruitmot (Thaumatotibia leucotreta) de EU binnenkomt "niet voldoende zijn en bovendien niet correct worden toegepast".

Hij verzocht de Europese Commissie om het controlesysteem te herzien en te vervangen door koudebehandeling als vereiste voor de import van citrus uit landen waar de plaag wordt aangetroffen.

De citrussector in Spanje vertegenwoordigt met gemiddeld € 2,5 miljard per jaar 4,9% van de tuinbouwproductie in Spanje en 32,5% van de fruitteelt. Spanje is de grootste citrusteler in de EU (aandeel van 60%) en de vijfde grootste in de wereld.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven