Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dominiek Noppe, Vergro:

"Opbrengst perenoogst stuk hoger dan verwacht"

Tholen – Zo stilletjes aan beginnen de partijen hardfruit op de markt toe te nemen. Ook Vergro uit het Belgische Sint Truiden is gestart met de pluk van de eigen Gala-appelen. De groenten- en fruitgroothandelaar beschikt inmiddels over zo'n 200 hectare eigen appel- en perenteelt, waarvan het grootste deel uit perenteelt bestaat. "De groftes van de Gala zijn niet te groot, maar toch iets groter dan dat we zelf verwacht hadden", zegt Dominiek Noppe van Vergro. "Het suikergehalte zit tussen de elf en twaalf en we hebben goede volumes." 

Nu nog goede prijzen voor appelen
De verwachting is dat het aanbod appelen op de markt groot gaat zijn, maar het seizoen zit nog niet op zijn piek. "De prijzen voor de Gala zijn nu nog heel goed", zegt Dominiek. "We zitten nu nog aan het begin van het seizoen, maar zodra iedereen gaat plukken, is er niet genoeg personeel om te sorteren en blijft het aanbod nog wat laag, maar dat wordt binnenkort een heel ander verhaal. Iedereen heeft te veel appels en export kan nog wel eens moeilijk worden."

Gecorrigeerde bijstelling perenoogst 
Vijf oktober start het bedrijf met de oogst van hun eigen Medoc peer. Deze worden later geoogst zodat de vrucht optimaal op smaak is. De verwachting voor de totale opbrengst van de perenoogst zou rond de twintig procent lager zijn dan vorig jaar, maar Dominiek schat dat het wel meevalt en raamt de opbrengst wat hoger in. Hij spreekt bij de eigen teelt zelfs over een meerproductie en hij ziet hetzelfde bij meer telers in de omgeving. "Mijn verwachting is dat de bijstelling niet -20, maar eerder -10 wordt. Vorig jaar waren er te kleine kalibers, maar dit jaar zijn de peren mooi groot en zijn de prijzen goed. Al zijn de peren wel veel langer dan normaal. Het vruchtgewicht is veel groter en de markt zal zich daaraan moeten gaan aanpassen. We kunnen zeker spreken over een mooi seizoen", besluit de directeur van Vergro.

Voor meer informatie:
Dominiek Noppe
Vergro
Kleine Roeselarestraat 5
8760 Meulebeke (België)
+32 (0) 51 48 90 76
dominiek.noppe@vergro.com    
www.vergro.com