Raming: 540.000 ton

Servische appeloogst gaat de komende weken van start

Dit jaar rekent Servië op een appeloogst tussen de 530.000 en 540.000 ton. Over de hele linie zullen er dit jaar meer appelen op de markt zijn. 

Goede appeloogst verwacht, afzet moeizaam
Fruittelers zullen de komende weken beginnen met het oogsten van hun appelen. Het seizoen is enigszins vertraagd vanwege het koude voorjaar.

Droogte en hoge zomertemperaturen hebben geen schade aan de appeloogst opgeleverd, omdat telers tegenwoordig nieuwe technologieën op het gebied van irrigatie toepassen. Volgens Zoran Keserović zal Servië dit seizoen tussen de 530.000 - 540.000 ton appelen oogsten.

"Naar verwachting zal de beschikbaarheid van appelen op de wereldmarkt dit jaar hoger zijn, aangezien de opbrengsten zo'n 10% hoger liggen dan vorig seizoen. De totale wereldwijde appelproductie wordt op 11,1 mln ton geraamd. Alleen in Polen zullen er al 4,2 mln ton appelen worden geoogst," aldus Keserović. 

"Rusland verwacht 1,4 mln ton appelen te oogsten," voegt Keserović eraan toe. "Dit is 200.000 kilo meer dan vorig seizoen. In China wordt de appeloogst op 43 mln ton geraamd. Voor veel rassen worden hogere opbrengsten verwacht dit jaar. Dit geldt onder meer voor Gala, Idared, Jonagold en Red Delicious."

Keserović raadt Servische fruittelers aan om te verkopen zodra ze een prijs van €0,30 per kilo ontvangen voor bulkverkoop. "Als de prijzen boven de €0,30-0,35 per kilo komen dan zouden zij het beste direct hun product verkopen." Hij voegt eraan toe dat de groothandelsprijzen voor Gala-appelen met €0,50-0,55 momenteel uitstekend zijn.  

In Servië zijn er nog veel onverkochte appelen van vorig seizoen beschikbaar, omdat telers terughoudend waren met de verkoop in de hoop dat de prijzen verder zouden stijgen. Aangezien dat niet gebeurde, deden telers slechte zaken. Dit jaar is er bijna wereldwijd sprake van een record appeloogst en dat betekent dat het voor deze telers niet eenvoudig zal worden om hun financiële situatie te verbeteren.

Landbouwbeurs in Novi Sad op 18 september begonnen
De 88ste editie van de International Agriculture Fair in Novi Sad is op 18 september begonnen en verwelkomt dit jaar exposanten uit 17 landen. Vanwege de Covid-19-pandemie werd de landbouwvakbeurs een jaar uitgesteld. Dit jaar kan het langverwachte evenement echter met de nodige veiligheidsmaatregelen weer plaatsvinden. 

Tijdens deze vakbeurs worden er seminars en B2B-ontmoetingen gehouden. In het Orange Pavilion, in hal 1, is de Nederlandse agrarische sector vertegenwoordigd. Een twaalftal Nederlandse bedrijven uit diverse agrarische sectoren is hier aanwezig. 

Bron: Agroberichtenbuitenland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven