Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Laatste Zuid-Afrikaanse inspecties citroenen en Valencia’s voor EU

Afgelopen zaterdag, 18 september, was de laatste dag dat Valencia sinaasappelen en citroenen geïnspecteerd werden op Citrus Black Spot (CBS) door functionarissen van de Perishable Products Export Control Board (PPECB). Het gaat om citrus uit de Zuid-Afrikaanse regio’s waar de voorbije zomer veel regen viel en dat bestemd is voor export naar de Europese Unie.

Er zijn momenteel 23 onderscheppingen van CBS op Zuid-Afrikaans citrus geregistreerd, wat een hoger cijfer is dan dat van de afgelopen jaren. De reden zijn de overvloedige zomerregens.

Telers in de provincies Limpopo en Mpumalanga zeggen dat het een moeilijk jaar is geweest voor CBS vanwege de weersomstandigheden, maar wijzen erop dat de onderscheppingen veel hoger hadden kunnen liggen als de telers en pakstations niet zo alert waren geweest.

"Andere markten en de CBS-vrije teeltregio's zullen niet worden beïnvloed door de beëindiging van de inspecties", luidt het bij het Directoraat Plantengezondheid van het ministerie van Landbouw. Regio's die vrij zijn van CBS zijn de provincies West- en Noord-Kaap en de valleien van de rivieren de Gamtoos en de Kat in de Oost-Kaap.

Mandarijnen worden niet aangetast door CBS.

Tegen het einde van week 36 waren er wereldwijd 30,3 miljoen 15 kg-kartons met Valencia's geëxporteerd. Maar er waren tegen die tijd wel al 44 miljoen kartons verpakt, wat een indicatie is van de congestie in de haven van Durban. De totale export wordt dit jaar geraamd op 55 miljoen kartons, wat een vergelijkbaar aantal is met dat van vorig jaar.

Het citroenenseizoen is bijna afgelopen: 28 miljoen kartons van 15 kg op een geraamd totaal van 30,4 miljoen kartons zijn reeds verzonden.

Publicatiedatum: