Jebe zoekt verdelers/importeurs voor andere Europese landen

Ziektevrij aardappelen bewaren met Humigator in opmars in Europa

Tholen - Al acht jaar reinigt de door Idaho Hydro Tech ontwikkelde Humigator aardappelbewaarplaatsen over de hele wereld, zonder het gebruik van kiemremmende middelen. Deze luchtwasser desinfecteert, haalt alle bacteriën en microben uit de lucht én bevochtigt de bewaarlucht. Hiermee worden de aardappelziektes zwarte spikkel en zilverschurft de kop in gedrukt. Uit testen bij een Duitse klant bleek dit zelfs om een reductie van 60 tot 80% te gaan. Bovendien zorgt het voor een relatieve luchtvochtigheid (RH) van meer dan 95%, waardoor aardappelen geen gewicht verliezen terwijl het waterverbruik tot een minimum wordt beperkt. 

Dealers in Europa gezocht
De machine is van Amerikaanse makelij en werd in Idaho - The Potato State - in de VS ontwikkeld en is sinds vorig jaar beschikbaar in Europa. Jef Viaene van Jebe is importeur in Europa van de Humigator DFS. "De Humigator vereist zeer weinig onderhoud en kan met gemak in elke aardappelopslag geïnstalleerd worden." Het bedrijf is op zoek naar overige verdelers in Europa, die actief zijn in het leveren van gewasbescherming of opslagmiddelen in Europa, om de import van de Humigator ter hand te nemen en de installatie bij de klanten in zijn land.

“De Humigator zorgt ervoor dat elke 30 minuten de hele lucht van de opslag gezuiverd wordt. Dit doet de machine door lucht uit de opslagruimte aan te zuigen, deze te vermengen met verneveld water en door middel van drukveranderingen bewegen de waterdeeltjes met hoge snelheid en vangen alle bacteriën, virussen en  ziekteverwekkers in de lucht op. Het vuile water scheidt zich van de gereinigde lucht en wordt afgevoerd. De schone en vochtige lucht wordt terug de opslag in geblazen. Door dit systeem worden continu bacteriën, virussen en schimmels uit de lucht gehaald, zodat ziektekiemen niet verder kunnen groeien.

In 2018 trok de Humigator de aandacht van Peter P. Sheridan, professor in de biochemie van de Idaho State University, die het vermogen van de luchtwasser om schimmelsporen, bacteriën en virussen uit de lucht te verwijderen uitgebreid heeft getest. Ook hierin bleek de Humigator uiterst effectief. "Door het op peil houden van de vochtigheidsgraad in de opslag, kunnen de aardappelen tot 12 maanden bewaard worden en is het gebruik van chemicaliën en kiemremmende middelen niet meer nodig, omdat de bacteriën en de schimmels uit de lucht worden gehaald. Dit vermindert de uitval drastisch en zorgt voor een mooie aardappel in de winkelschappen", verklaart Jef.

Voor telers met een ventilatiesysteem zijn er machines beschikbaar voor 1.000 ton, 2.000 ton en 3.000 ton. De prijs voor de machine van 1.000 ton - type 10E - met ventilatiesysteem is 25.000 euro. Als er geen ventilatiesysteem in de opslag is kan deze Humigator 10E nog 300 ton opslag aan bacteriën en schimmels vrijhouden. De 20E-machine kan 2.000 ton opslag aan met ventilatiesysteem 600 ton zonder ventilatiesysteem. Deze machine kost 30.000 euro. De 25E-machine kan 3.000 ton opslaan en kost 35.000 euro. Prijzen zijn FOB Brussels Airport (european duty paid).

"Maar de onderhoudskosten zijn bijna nul. De machine gebruikt alleen water, elektriciteit en vet voor de motor. De machine gaat zonder kosten minimaal tien jaar mee", besluit Viaene, die geïnteresseerden oproept om een bezoek te brengen aan de stand tijdens de Interpom in Kortrijk. "Als je 10% meer geld wilt verdienen met de juiste bewaarfaciliteiten, ben je bij ons aan het goede adres. De hele wereld verdient een betere kwaliteit aardappel zonder chemicaliën!"

Voor meer informatie:
Jef Viaene
Humigator Disease Free Storage
+32(0)498 170 170
Jef@jebe.be 
www.humigatordfs.com  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven